Testad produkt: Ipad 10,2 tum (2019)
Pris: Från 4 166 kronor hos Prisjakt (32 GB). Från 5 621 kronor hos Prisjakt (32 GB, 4G)

Vid första anblicken av Apples nya, sjunde generationen Ipad, är det svårt att alls se varför företaget bemödade sig med att lansera den. Visst, 10,2-tumsskärmen är ett litet steg upp i skärmstorlek över förra årets 9,7 tum, och denna senaste modell har äntligen en Smart Connector.

Men här finns också samma kamera från förra året och samma åldrande A10-processor. Designen har inte förändrats nämnvärt, samtidigt som Ipad har blivit lite tyngre jämfört med förra årets modell. Ipad kommer fortfarande i lagringskonfigurationer om 32 GB eller 128 GB, och båda versioner ger runt tio timmar batteritid.

Det är lika bra att säga på en gång: Om du har förra årets Ipad 9,7 tum finns ingen anledning att uppgradera till denna.

Test Ipad 2019 10,2 tum
Foto: Leif Johnson/IDGApples Smart Connector. Så många teoretiska möjligheter, men så få verkliga möjligheter.

Efter några dagar med nya Ipad är det däremot lättare att se hur Apple har tänkt. Det angenäma grundpriset på 4 295 kronor har visserligen ökat lite grann i Sverige från tidigare, men ger nu lite extra skärmyta att arbeta eller konsumera video på och en Smart Connector för Apple Smart Keyboard. Det tillsammans med fortfarande tillräckligt snabb hårdvara gör det här till Apples mest prisvärda produkt över huvud taget.

Just prisvärd var i och för sig även sjätte generationens Ipad, men med Apple Pencil-stöd och nu även Smart Keyboard-stöd finns nu alla hårdvarutillbehör från de dyrare Ipad-modellerna också här. Sjunde generationens Ipad kommer även med Ipad OS 13, som på många sätt gör Ipad mer kapabel än tidigare.

Apple Arcade och Apple TV Plus kan möjligen få nya kunder att snegla på billigare produkter med lägre tröskel för att konsumera Cupertinos nya prenumerationstjänster. Apples billigaste Ipad ger lite att klaga på och mycket att älska. Med Ipad 10,2 tum ser ingången till Apples ekosystem trevligare ut än på länge.


En bredare horisont

Den största skillnaden i årets Ipad-modell är utan tvekan skärmen, som i år växt med hel halv tum. Det gör Ipad nästan exakt lika stor som Ipad Air, som dock är lite tunnare och tack vare smalare skärmkanter rymmer en 10,5 tum stor skärm.

Led-lcd-skärmen saknar fortfarande det glas som i dyrare modeller är laminerat direkt mot skärmen. Det bör å andra sidan göra skärmen billigare att laga om den skulle gå sönder. Pixelantalet har med den ökade skärmstorleken växt från 2 048 x 1 536 pixlar till 2 160 x 1 620 pixlar, men fortfarande med samma pixeldensitet på 264 ppi.

Värt att notera är också att det automatiskt vitbalanserade True Tone saknas, liksom stöd för P3-färgomfånget, och till och med en antireflexbehandling på skärmen.

Test Ipad 2019 10,2 tum
Foto: Leif Johnson/IDGFrån vänster till höger: Ipad 9,7 tum (2018), Ipad 10,2 tum (2019), Ipad Air 10,5 tum (2019).

Att skärmen växt med en 0,5 tum ser lite ut på pappret men i verkligheten ger det ändå en märkbar skillnad, inte minst om du ritar med Apple Pencil och behöver en så stor canvas som möjligt för dina alster.

Allra bäst vore om Apple hade släppt en billigare version av Ipad Pro, med samma tunna skärmkanter och Face ID istället för hemknapp och Touch ID, som alltså fortfarande hänger kvar här. Men den modellen hade helt säkert varit dyrare än 4 295 kronor.

För 4 295 kronor får du istället en högst klassisk Ipad-design med hemknapp, Touch ID, och tjocka skärmkanter. Det är funktionellt och fungerar såklart helt oklanderligt, men för varje år ser det mer och mer omodernt ut.


En smart kontakt utan många kontakter

Även den billigaste Ipad-modellen har nu begåvats med den Smart Connector som först bara fanns på Ipad Pro. Det betyder att du kan koppla in samma Smart Keyboard som också säljs till Ipad Air 2019 (och som även passar Ipad Pro 10,5 tum från 2017).

”Origami”-designen för det kombinerade skärmskyddet och tangentbordet tar en liten stund att lista ut hur den egentligen viks och ställs upp. Väl på plats erbjuds bara en lutning för skärmen om tangentbordet används. Själva tangentbordsdelen kan också vikas bort helt, och Ipad kan då placeras i både ett stående och ett liggande läge.

Till fördelarna hör att det är rätt trevligt att skriva på och det är tunnare än i stort sett varenda tangentbordsfodral som finns att köpa. Den helt täckta designen i ett robust, tygliknande material håller dessutom damm, smulor och vatten på säkert avstånd.

Tyvärr är inte Smart Connector så användbar som den skulle kunna vara. Fyra år efter att tekniken introducerades har det inte dykt upp den flod av tillbehör för kontakten som många först trodde.

Test Ipad 2019 10,2 tum
Foto: Leif Johnson/IDG

Mycket är bra med Apples Smart Keyboard, men den hisnande prislappen på 1 795 kronor (bara tangentbordet kostar nästan hälften så mycket som Ipad självt!) gör att det ändå kan vara värt att kika närmare på tangentbordsfodral som företag som Zagg, Logitech eller liknande. Vill du ha både Ipad och Apples Smart Keyboard hamnar prislappen plötsligt på över 6 000 kronor.

Ett tangentbord, oavsett vilket märke (även vanliga, trådlösa tangentbord fungerar såklart utmärkt), kan ändå vara en bra investering. Med Ipad OS 13 är Ipad närmare en dator än den någonsin varit. Filer-appen tillåter filhantering som på en Mac med Finder, och fullt stöd finns numera för extern lagring.

Ikonerna på hemskärmen är inte lika utspretade som tidigare, och med Idag-vyn som kan fästas och lämnas kvar på hemskärmen, får du mer information på ett ögonblick utan att lika ofta behöva svepa fram och tillbaka mellan skärmar eller in och ut från appar. Med Catalina kan Ipad användas som en extra skärm till din Mac utan extra programvara. Vill du kan du även använda mus med Ipad numera, även om det hela ser lite lustigt ut.

En Ipad är fortfarande inte riktigt lika flexibel och ”fri” som en Mac. Å andra sidan är billigaste Ipad mycket billigare än den billigaste Mac-modellen, och en Ipad ger saker som en Mac inte gör: Pek-skärm, ett välfyllt App Store samt Apple Pencil-stöd.


Vad hände med processorn?

Här överraskade Apple, och knappast på ett positivt sätt. Kvar blev A10-processorn från förra årets Ipad, en processor som nu alltså har tre år på nacken.

Prestandan, testad i Geekbench 5 med Ipad OS 13.1.1 installerat är dock likvärdig som förra året.

Test Ipad 10,2 tum i Geekbench 5
Testresultat i Geekbench 5. Klicka för större version.

Om du är på jakt efter en snabbare Ipad som dessutom är bättre framtidssäkrad med ett nyare chip är alltjämt en Ipad Air eller Ipad Mini med A12-chipp ett bättre val.

Med det sagt är inte Ipad 10,2 långsam idag. Testad med flera grafikintensiva spel i Apple Arcade, däribland svenskutvecklade Sayonara Wild Hearts, kändes enheten aldrig långsam. Om fullversionen av Adobe Photoshop någonsin kommer till Ipad OS är det här inte den bästa Ipad att köra det på, men A10 är fullt tillräckligt för att köra de allra flesta appar under åtminstone kommande två år.

Nämnas ska också att Apple har ökat mängden arbetsminne från 2 GB till 3 GB, något som inte gör någon större skillnad i vardagligt användande mer än att multitasking har förbättras och att fler appar ligger kvar i minnet utan att behöva laddas igen nästa gång de startas.


Stabil batteritid, som vanligt

Det har sällan funnits anledning att klaga på batteritiden i en Ipad, och det gäller även här. I batteritestet i Geekbench 4 höll den ut i 6,6 timmar i sträck med ljusstyrkan satt till 200 nits (40 procent) på en vit skärm.

Det är ett liknande resultat från förra året, och i mer verklighetstroget, varierat användande bör Apples påstådda tio timmar inte vara ouppnåeligt. Batteritiden är helt enkelt inget problem.

Batteritid Ipad 10,2 tum test
Batteritest i Geekbench 4. Klicka för större version.

Vad gäller allt annat är det inte mycket som har förändrats. Fortfarande finns här två stereohögtalare i botten och ett 3,5 mm hörlursjack i topp. Lightning-port och 802.11ac wifi är kvar sedan tidigare, liksom den många år gamla och högst omoderna 1,2 megapixelkameran på framsidan.

På baksidan sitter en okej åttamegapixelkamera som duger till någon enstaka bild och att skanna dokument. Kamerorna är en av de punkter där det är lätt att påminnas om prislappen och att det här inte rör sig om någon ”Pro”-enhet.


Den mest lockande helt vanliga Ipad-modellen hittills

Så, för vem är denna Ipad till? Redan 2018 års Ipad 9,7 tum, som då fick stöd för Apple Pencil för första gången, var proffsig nog för de flesta. Har du en sådan idag finns ingen anledning att uppgradera.

Vill du har ett billigt sätt att bara testa Apple Arcade eller kanske kolla videor vid köksbordet är förra årets Ipad fortfarande idag ett bra köp, som nu dessutom kan hittas för runt 3 500 kronor. Och det alltså med samma processor på insidan.

Test Ipad 2019 10,2 tum
Foto: Leif Johnson/IDGFortfarande lightning-kontakt på alla Ipad-modeller utan "Pro" i namnet.

Har du däremot längtat efter några av de Ipad-tillbehör som tidigare bara funnits till dyrare modeller är det här ett mycket bra val, och den mest lockande budget-Ipad som Apple någonsin sålt.

Det här är inte en perfekt produkt, den största missen är A10-processorn som borde ha varit minst en A11 i år. Men för dessa pengar är det svårare att hitta en bättre surfplatta som gör allt det Ipad kan.


Omdöme

Bra köpNu har även den billigaste Ipad-modellen tillgång till Smart Keyboard och Apple Pencil, vilket gör det till den mest spännande och flexibla budget-Ipad hittills. Ett bra val för Apple Arcade, Netflix-maraton eller uppsatsskrivande. Men satsa på en Air eller Ipad Mini om du har pengarna, de kommer hålla ett par år längre med sina modernare processorer.

Bearbetning och översättning: Samuel Nyberg.

Specifikationer

Vad: Ipad (sjunde generationen). Apples billigaste surfplatta, som fått en större skärm och Smart Connector.
Testad: Oktober 2019.
Processor: Apple A10 (2,32 GHz, två kärnor), med M10 co-processor.
Lagring: 32 GB, 128 GB.
Skärm: 10,2 tum ips, 2 160 x 1 620 pixlar, 264 ppt. Max ljusstyrka 500 cd/m2.
Operativsystem: Ipad OS 13.1 eller senare.
Mått: 250,6 x 174,1 x 7,5 mm.
Vikt: 483 gram (493 gram med mobilchip).
Kamera, baksida: 8 megapixlar, autofokus, fem linselement, f/2,4. 1080p videoinspelning, upp till 120 fps slow motion, hdr för foto och video.
Kamera, framsida: 1,2 megapixlar, f/2,2, 720p video, hdr för foto och video.
Högtalare: Två stycken stereohögtalare, monterade sida vid sida i botten av enheten.
Batteri: 32,4 wattimmar, upp till tio timmars webbsurf, nio timmar vid mobiluppkoppling (enl. tillverkare).
Övrigt: Ett års garanti.
Tillverkare: Apple.
Rek. pris hos Apple: 4 295 kronor (32 GB). 5 495 kronor (128 GB). 1 500 kronor extra för mobiluppkoppling med e-sim.
Pris: Från 4 166 kronor hos Prisjakt (32 GB). Från 5 621 kronor hos Prisjakt (32 GB, 4G)

plus

Större skärm än tidigare modell
Stöd för Apples tangentbord
Fortfarande Apples bästa produkt per krona

minus

Tre år gammal processor
Något trist och reflektiv skärm
Dyra tillbehör

Apple iPad 10.2" 32GB (7th Generation) Pris vid test: 4290 kr.

Bästa pris just nu: 3549 kr