Batteriernas livscykel har blivit ett hett ämne de senaste åren. Efter ”batterygate” har Apple blivit betydligt öppnare kring batteriprestanda och har lagt till mer och mer information om batteriernas hälsa i Iphone, Ipad och olika Macbook-modeller.

Läs mer om IOS 13:
Guide: Så förändras App Store i IOS 13
Så fungerar IOS 13:s nya gester
Så använder du en mus till Ipad och Iphone med IOS 13

Med IOS 13 fortsätter den trenden och nu kommer mer än information: Systemet har en ny funktion som ska förlänga batteriets livslängd genom att ladda det smartare.

Funktionen kallas Optimerad batteriladdning och du hittar den i Inställningar -> Batteri -> Batterihälsa.

Optimerad batteriladdning

Så fungerar det

Under funktionen kan du läsa att den ”lär sig hur din dagliga laddningsrutin ser ut” och inte laddar över 80 procent kapacitet när det inte behövs.

Ju närmre maxkapacitet du laddar ett litiumjon-batteri desto mer påverkar det livslängden. Det här är orsaken att Tesla som standard bara låter batterierna i sina bilar ladda till 90 procent, och nu ska Apple alltså försöka optimera Iphone till att ligga på 80 istället för 100 procent så ofta det går.

Ifixit: Nytt knep ska ge Apple kontroll över batteribyten

”Lär sig” i meningen ovan syftar på att IOS 13 använder maskininlärning för detta, och företaget säger att den lär sig hur du brukar ladda så att den kan vänta med att ladda fullt tills du kommer behöva de sista skvättarna. Om du till exempel aldrig går upp innan sju på morgonen kan den ligga med 80 procent hela natten och bara ladda de sista 20 procenten från till exempel klockan fem.

Vi vet inte exakt hur Apples algoritmer fungerar, och gissningsvis kommer den vara ganska försiktig i början för att inte riskera att gissa fel och lämna dig i sticket.