Sugen på att testa betaversionen av Mac OS 10.15 Catalina, men inte så sugen på att riskera ditt vanliga system? Till skillnad från IOS går det utmärkt att installera flera olika system på en Mac och välja vilket du vill starta vid varje uppstart.

Läs också: 24 spännande nyheter i Mac OS Catalina

Med hjälp av det nya (nåja) filsystemet apfs, som har ersatt gamla hfs plus, har det här blivit lite enklare och mer praktiskt.

Med apfs delas hårddiskar in i behållare och volymer istället för partitioner. Volymer i en behållare delar den behållarens lediga utrymme mellan sig, vilket gör att du slipper försöka räkna ut hur mycket utrymme varje ”partition” på disken kommer behöva i framtiden. Istället för att behöver formatera om eller ge dig på att ändra storleken på partitioner kan du flytta filer fram och tillbaka mellan volymer som du vill.

För betaversioner av Mac OS innebär det här att du kan skapa en ny volym på samma behållare som ditt vanliga system och installera där.

Innan du börjar är det som alltid när det rör hårddiskformatering bäst att ha en fräsch säkerhetskopia eller klonbackup så att du kan återställa snabbt om olyckan mot förmodan är framme.

Lägg till ny apfs-volym

Så här gör du:

  1. Öppna Skivverktyg och se till att Innehåll -> Visa alla enheter är aktiverat.
  2. Markera behållaren som din vanliga systemskiva ligger i. Det är oftast ”Behållare disk1”.
  3. Klicka på plus-knappen till vänster i verktygsfältet.
  4. Ge den nya volymen ett namn (till exempel Beta) och välj Lägg till.

Nu kan du köra installationsprogrammet för betaversionen av Catalina och välja din nya volym som mål för installationen. Se till att du inte råkar välja din vanliga systemskiva.

När installationen är klar ska du starta från Mojave igen och ta bort den från betaprogrammet. Öppna Systeminställningar -> Programuppdatering, klicka på Detaljer där det står att du är med i betaprogrammet, och återställ till ursprungliga inställningarna.

Om du vill kan du efter hand flytta över alla program som fungerar i Catalina till den volymen, och när skarp version har släppts även dina användarfiler. På så vis får du en fräsch start och behåller den gamla Mojave-installationen för att kunna köra program som slutar fungera i Catalina.