Ända sedan första Iphone lanserades 2007 har IOS (som på den tiden hetter Iphone OS) haft en motsvarighet till Macens cmd-z och Windows ctrl-z för att ångra senaste inmatningen eller kommandot. Problemet är bara att långt ifrån alla användare känner till den. Att skaka telefonen för att ångra är knappast något du upptäcker intuitivt.

IOS 13: Alla nyheter i Apples mobiloperativ

På Ipad har Apple sedan tidigare fått plats med ångra- och gör om-knappar ovanför tangentbordet och stöd för cmd-z/shift-cmd-z om du ansluter ett externt tangentbord (det gäller tekniskt sett även Iphone, men det lär inte vara speciellt många som använder tangentbord med den).

Svep med tre fingrar för att ångra
IOS 13 visar en liten inforuta längst upp när du har utfört en av gesterna.

Med IOS 13 får även Iphone-användare ett smidigare sätt att komma åt dessa viktiga funktioner, och dessutom nya gester för att kopiera, klippa ut och klistra in.

  • För att ångra sveper du åt vänster på skärmen med tre fingrar. Alternativt kan du trycka snabbt två gånger med tre fingrar.
  • För att göra om gör du tvärt om: Svep åt höger med tre fingrar.
  • För att kopiera kniper du med tre fingrar (förslagsvis tumme, pekfinger och långfinger).
  • För att klippa ut gör du kopiera-gesten två gånger i snabb följd.
  • För att klistra in gör du tvärt om: spreta isär med tre fingrar.

Om du tycker det är knepigt att få till gesterna kan du istället trycka och hålla med tre fingrar en liten stund så dyker en liten genvägsmeny upp där du kan trycka på något av de fem kommandona.

Alla appar har tyvärr inte stöd för ångra och gör om, men gesterna ska i alla fall fungera i alla appar som tidigare har använt Apples skaka-för-att-ångra (som fortfarande fungerar).