Apple gör klart i sin integritetspolicy för Siri och diktering att en hel del data skickas till företaget för att kunna utföra dina kommandon. Det inkluderar bland annat: ditt namn och eventuellt smeknamn; namn, smeknamn och förhållande till kontakter; Homekit-prylar du har i hemmet; namn på fotoalbum, musik du gillar och Siri-genvägar och appar du har installerat.

Men vad Apple inte är tydliga med är att en liten andel av alla Siri-förfrågningar skickas vidare till av Apple kontrakterade bolag som analyserar dem för att förbättra tjänsten, och att det handlar om människor som sitter och lyssnar på inspelningarna.

The Guardian har talat med en anonym visselblåsare på ett företag som jobbar med detta, som säger att hen är orolig för att det trots Apples pseudonymisering kan vara möjligt att identifiera individer utifrån den data som skickas.

Enskilda inspelningar länkas inte till något Apple ID eller andra personuppgifter som i sig kan användas för att identifiera någon, men uppgiftslämnaren säger att framför allt när Siri har aktiverats av misstag kan själva inspelningarna innehålla mycket personliga uppgifter. Bland annat har hen hört personer som har sex, genomför drogaffärer och pratar med läkare.

Det är framför allt Apple Watch som står för dessa misstag, med en mycket hög felfrekvens och inspelningar på i vissa fall upp till 30 sekunder där den som talar är omedveten om att Siri har aktiverats.

Tidigare i år har Amazon och Google hamnat i hetluften för liknande avslöjanden. Apples hantering är inte identisk, men företagets höga svansföring i integritetsfrågor kan göra kritiken starkare. Apples nya reklamkampanj ”det som händer på Iphone stannar på Iphone” lär också ses som något skenheligt i sammanhanget, även om just Siri så klart aldrig har ”hänt på Iphone” utan alltid i molnet.