Önskar du att din Apple TV kunde användas för mer än bara de mediaformat som Apple har godkänt? De som har stora arkiv med rippade filmer och serier eller annan media som normalt inte kan spelas av Apple TV kan det med hjälp av öppna källkodsprojektet Kodi.

Kodi för TV OS har inte uppdaterats på ett tag och tyvärr finns inte den senaste versionen, men version 17 som senast uppdaterades i början av 2018 fungerar fortfarande bra på TV OS 12.

För att installera Kodi behöver du två program: Xcode och IOS App Signer. Du behöver också ett utvecklarkonto hos Apple, men du behöver inte vara medlem i Apple Developer Program.


Så installerar du Kodi på Apple TV 4 (HD) och 4K

Börja med att ladda ner det senaste bygget av Kodi 17 för TV OS härifrån. Det du får ner är en .deb-fil som du måste göra om till en .ipa-fil för att kunna installera. Du måste dessutom signera appen med ett utvecklarkonto, så nästa steg är att öppna Xcode och ansluta din Apple TV.

För Apple TV 4 (HD) ansluter du till Macen med en usb-c-till-a-kabel. Apple TV 4K saknar usb-c-kontakt och måste anslutas med wifi. Se till att Macen och Apple TV är anslutna till samma nätverk, öppna Xcode och välj Fönster -> Enheter och Simulatorer. Välj din Apple TV i listan till vänster och klicka på Anslut till [din Apple TV]. Fyll i den sexsiffriga kod som nu visas på tv:n.

Skapa ett Xcode-projekt

Först måste du se till att du kan installera självsignerade appar på Apple TV:

  1. Öppna Xcode och välj Arkiv -> Ny -> Projekt.

  2. Välj TV OS längst upp och markera Single View Application.

  3. Fyll i något i fälten för product name, organisation name och bundle identifier. Det kan vara något påhittat.

  4. Klicka på Next, kryssa ur Create Git repository on my Mac och välj ett namn på projektet.

  5. Det bör nu stå att något är fel angående en saknad provisioning profile. Klicka på Fix issue så löser Xcode det på egen hand. Du måste först logga in på ett utvecklarkonto. Du kan välja ditt vanliga Icloud-konto och måste då godkänna Apples användarvillkor för utvecklare, eller skapa ett separat konto bara för det här.

  6. Klicka på kör-knappen uppe till vänster för att installera och köra din tomma app. Du kan sedan stoppa den.

IOS Code Signer

Nästa steg är att packa om .deb-filen du hämtade tidigare.

  1. Öppna IOS Code Signer.

  2. Dra .deb-filen till programmets fönster.

  3. Programmet bör ha fyllt i uppgifter vid Signing Certificate och Provisioning Profile automatiskt. Annars kan du manuellt göra det.

  4. Klicka på Start och välj en plats för .ipa-filen samt ett namn på den.

Installera

För att installera öppnar du Xcode och väljer Fönster -> Enheter och Simulatorer. Klicka på plus-knappen under Installed Apps och välj din .ipa-fil.

Om det inte fungerar kan det bero på att IOS Code Signer valde fel certifikat. Du kan då öppnad det igen, dra .ipa-filen till fönstret och välja Re-Sign Only vid Provisioning Profile.

En nackdel med den här tekniken är att du med ett gratis utvecklarkonto måste signera appen och installera om den varje vecka. Med ett medlemskap i Apple Developer Program behöver du bara göra det en gång om året.

När appen väl är installerad fungerar den precis som på andra mediaspelare och datorer, och du kan ansluta olika källor och installera pluginer precis som på dessa.

Apple TV 4K 32GB Pris vid test: 1789 kr.

Bästa pris just nu: 1880 kr