Uppdatering (2019-09-09):

I samband med en intervju med New York Times säger Phil Schiller och Eddy Cue att Apple nu har ändrat algoritmerna som gjorde att företagets egna appar fick en mer framträdande plats på App Store jämfört med liknande appar från andra utvecklare.

Enligt Schiller och Cue var det inget fel på de tidigare algoritmerna, men på grund av kritiken mot företaget väljer man nu att lyfta fram appar från tredjepartsutvecklare i stället.

Trots de ändrade algoritmerna ligger Apples egna appar fortfarande långt upp i listorna, men troligtvis kommer det att förändras med tiden.

Apple är föremål för utredningar om eventuella brott mot konkurrensregler både i hemlandet USA och EU, men då handlar det först och främst om avgifterna som företaget tar ut av utvecklare.

Tidigare (2019-07-25):

Apple har under en längre tid beskyllts för att ge sina egna appar en mer framträdande plats på App Store jämfört med liknande appar från andra utvecklare.

Enligt ett test som utförts av Wall Street Journal rankas Apples egna appar högst vid 60 procent av sökningarna och när det gäller appar som genererar intäkter handlar det om 95 procent.

Söker man till exempel efter böcker eller ljudböcker hamnar Apple Books före konkurrenter som Audiobooks.com och på liknande sätt hamnar Apple Music före Spotify och Pandora om man söker efter musik.

Enligt en kommentar från Apple används samma algoritmer för alla appar och den enda anledningen till att företagets egna appar hamnar överst är att de är de mest populära hos kunderna.