En helt ny, 16 tums Macbook Pro med mindre skärmkanter och möjligen ett nytt tangentbord kan vara på gång så snart som i oktober, detta enligt uppgifter från Economic Daily News (EDN) som sedan rapporteras om av många medier. Bland annat här på MacWorld.

Mest anmärkningsvärt är dock priset. Enligt EDN kommer prislappen börja på runt 3 000 dollar, något som i Sverige bör betyda närmare 40 000 kronor.

Ska vi vara förvånade? Apple har aldrig fokuserat på de nedre prisklasserna, och i de dyrare segmenten har Apple aldrig tvekat att lägga på en saftig marginal. Särskilt inte för produkter som har Pro i namnet.


Från avancerade användare till ”pros”

Även långt efter Imacs intåg som en duglig konsumentdator till lägre pris, köpte de flesta mer avancerade användare Power Mac. När Apple sedan bytte från Power PC till Intel, bytte man också namn på datorerna från Power Mac till Mac Pro – och det var mer än bara en ytligt namnbyte.

Om Power Macs användes av avancerade användare, ”power users”, skulle Mac Pro användas av riktiga proffs. Och priset sattes därefter.

Titta bara på hur landskapet för stationära Macar ser ut idag: Imac är så pass kraftfull (och Imac Pro så dyr) att Imac absorberar de allra flesta som ens sneglar på den. Apple har omdefinierat sitt utbud av stationära datorer så att de flesta datorer är så dyra idag att de inte kan köpas av de flesta, ”vanliga” användare.

Apple Pro Display XDR
Foto: ApplePro Display XDR, en av Apples senaste Pro-produkter.

Betänk allt det vi lärt oss från när Apple introducerade Apple Pro Display XDR, nämligen att den professionella marknaden är vitt skild från konsumentmarknaden. Vad som ser ut som en helt löjligt dyr skärm för de flesta av oss, ser ut som en bra skärm till ett bra pris på vissa, specifika professionella marknader. (Skärmen bör alltså närmast jämföras med referensskärmar för 100 000-talskronor, snarare än någon Acer-skärm som köps på Media Markt).

Budskapet är: I high end-delen av marknaden tillverkar Apple produkter gjorda för professionella behov. Och de prissätts därefter. Förr i tiden, kanske främst på 00-talet, kunde avancerade användare låtsas vara professionella användare – ”pros” – men om du absolut vill köpa en Apple-produkt med ”Pro” i namnet idag får du betala rejält för det.

Och nu verkar det som att historien från Apples stationära datorer, från Power Mac till Mac Pro, återupprepar sig på laptop-sidan.

En bärbar dator för nästan 40 000 kronor, på riktigt?

Många av oss kommer se prislappen, flämta till, och genast stega iväg till en Macbook Air för strax över 14 000 kronor istället. För det får vi ju faktiskt en bra och välbyggd bärbar dator som ger kraft nog till de allra flesta, säkert 95 procent av alla Mac-användare.


Invänta chock och ilska

Nu till de (faktiskt) bra nyheterna: Chocken och ilskan vi alla vet kommer uppstå när (om) Apple visar en ny Macbook Pro för, säg 38 995 kronor, kommer till slut lugna ned sig. Och Apple kommer så småningom låta funktionerna från den nya, lyxiga toppmodellen sippra ned till de enklare modellerna till lägre priser.

Minns för en stund den första Macbook Pro med retina-skärm, som prissattes till över 20 000 kronor, betydligt mer än de icke-retinamodeller som fortfarande såldes vid tidpunkten. Vissa betalade rejält för den första retina-modellen, medan vi idag kan köpa en Macbook med retina-skärm från runt 14 000 kronor.

Det blir inte heller en så stor prischock som man först kanske kan tro. Dagens Macbook Pro 15 tum i sin toppmodell börjar på inte heller så billiga 34 995 kronor i Sverige. Steget upp till 38 995 kronor blir därmed inte så stort för den första modellen ur en helt ny datorgeneration.

Det skulle också kunna betyda att Apples mer långsiktiga plan är att rulla ut en ny generation av den mindre Macbook Pro, kanske med en 14-tumsskärm och mindre skärmkanter än dagens 13-tumsmodell.

Priset lär säkerligen gå upp, som det brukar göra med nya generationer Macbook-hårdvara från Apple. Men om vi år 2020 får se en Macbook Pro 14 tum för över 20 000 kronor, är det inte omöjligt att vi år 2021 får se dagens tvåportsmodell ersättas av en billigare Macbook Pro 14 tum för under 20 000 kronor.


Iphone-processorer till alla andra?

Problemet med detta scenario är inte så mycket att Apple verkar vilja göra ännu proffsigare Pro-datorer, och prissätta dem därefter. Utan att dagens konsumentserie av Macbooks erbjuder alltför dålig variation.

Macbook Pro 16 tum
Foto: AppleMacbook Air.

Macbook Air må vara en bra dator för de flesta, men idag är det bokstavligt talat den enda konsument-laptop Apple säljer. Företaget verkar ha ägnat en del tid åt att renodla sitt utbud, med resultatet att Macbook 12 tum försvann.

Bra, för ett stökigt utbud har vi klagat på förut. Men det betyder dessvärre också att Macbook Air (med sitt enda processorval) är den enda bärbara dator från Apple som finns idag för den som inte vill betala för en Macbook Pro.

Om Apple ska fortsätta driva upp priserna för Macbook Pro, är det inte mer än rimligt att man också utökar sitt utbud av mer lättillgänliga konsument-laptops. Och kanske är det här den beryktade Macbooken med en Apple-designad arm-processor kommer in i bilden. En laptop är ju trots allt den dator som mest skulle dra nytta av den förbättrade energieffektivitet som en Iphone-processor skulle kunna ge.


En tudelad framtid

Kanske är framtiden för bärbara Macar tudelad: Å ena sidan en uppsättning rejält dyra Macbook Pro-enheter med hungriga Intel-processorer. Å andra sidan en (eller helst flera) billigare arm-baserade Macbooks som bättre passar den stora massans plånböcker och behov.

Kanske kan ett sådant upplägg fungera, men då behöver Apple också erbjuda större variation på konsumentsidan så att en del av dagens Macbook Pro-köpare också kan gå över till Macbook Air och dess arm-efterföljare.

Apples Macbook-serie är, som den varit i så många år, ett pågående arbete.

Översättning och bearbetning: Samuel Nyberg.

Apple MacBook Pro (2019) - 2,6GHz HC 32GB 512GB 15" Pris vid test: 35495 kr.

Bästa pris just nu: 29990 kr