Apple TV HD presenterades år 2015 och var den första mediaspelare från Apple med det nya TV OS 9, som det hette då. Fjärrkontrollen var ny, och nu satsade man ännu mer på appar på tv:n med ett eget App Store.

Sen dess har mediaspelaren presenterats i en ny version med 4k-stöd, kort och gott kallad Apple TV 4k. Men skillnaden mellan modellerna är fler än bara upplösningen.

Missa inte! TV OS 13 – här är sex viktiga nyheter för din Apple TV


Vad som är likt

Båda Apple TV-modellerna kan köra det senaste TV OS från Apple. Båda har en Siri Remote, och de yttre måtten är identiska. Till och med vikten är densamma, 425 gram.

Båda modeller har också ett inbyggt nätaggregat, så du slipper en extra dammsamlande klump på sladden.

Läs också! Gammal modell av Apple TV får nytt namn


Här är alla skillnader

Den mest uppenbara skillnaden är det som står direkt i produktnamnet. Apple TV 4k kan visa material i 4k-upplösning, medan den äldre Apple TV HD kan visa material i maximalt 1080p-upplösning.

(Värt att notera är dock att Apple TV 4k bara kan visa 1080p-video i Youtube-appen, då Apple och Google inte kommit överens om vilken videokodek som ska gälla för 4k-videor på Youtube).

Förutom det är Apple TV 4k uppdaterad på många punkter. Här är alla skillnader:

  • Hdmi: Den nyare 4-modellen stödjer hdmi 2.0, medan HD-modellen får nöja sig med hdmi 1.4.
  • För trådbundet internet har Apple TV 4k gigabit ethernet, medan Apple TV HD får nöja sig med 10/100.
  • Bluetooth: Apple TV 4k har blueooth 5.0, medan Apple TV HD kommer med den äldre 4.0-standarden.
Skillnader mellan Apple TV 4k och Apple TV HD
Ingen usb-c-port på nyare Apple TV.
  • Usb-c: Den äldre Apple TV HD har en usb-c-kontakt på baksidan, bland annat för diagnostik. Det saknar Apple TV 4k.
  • Processor: Båda Apple TV-modellerna använder sig av 64-bitars arkitektur, men medan det sitter en A8-processor i den äldre Apple TV använder den nyare Apple TV 4k en mycket kvickare A10X-processor.
  • Lagring: Apple TV HD säljs bara med 32 GB, medan Apple TV 4k finns också med 64 GB lagring. Det senare är dock knappast nödvändigt.
  • Ljud: Apple TV 4k har stöd för Dolby Atmos, vilket saknas i Apple TV HD.

Vilken ska du välja?

Köper du en ny Apple TV idag är vår starka rekommendation att satsa på en Apple TV 4k, även om den är några hundralappar dyrare – och även om du inte har en 4k-tv ännu.

Läs också! Trilskande Apple TV? Så nollställer du Apples mediaspelare

Apple TV - skillnader mellan 4k och HD
Foto: AppleNästan identiska, men ändå inte.

Varför? Dels kanske din nästa tv kommer vara en 4k-tv, och då vore det ju synd att behöva köpa också en ny mediaspelare för att den gamla inte kan utnyttja din fina, nya högupplösta tv fullt ut.

Men framför allt för att 4k-modellen är märkbart kvickare i gränssnittet, bland annat under skrollning. A10X-processorn är densamma som sitter i Ipad Pro från 2017, medan A8 kommer från Iphone 6-generationen – det gör en viss skillnad.

Inte så att Apple TV HD börjar kännas gammal ännu, men A10X-chippet med 64-bitars arkitektur gör mediaspelaren ännu lite mer framtidssäkrad – knappast en nackdel.

Apple TV 4K 32GB Pris vid test: 1712 kr.

Bästa pris just nu: 1879 kr