Som väntat har Apple nu lanserat Apple Watch Series 6, en ny modell av företagets smartklocka som fortsätter ha fokus på hälsa och rörelse.

Förra årets stora nyhet var att skärmen kan vara vaken hela tiden och aldrig slocknar helt, så att du alltid kan se vad klockan är. Den funktionen utökas i år då Apple har lyckats göra skärmen betydligt ljusstarkare (150 procent ljusare) när den är inaktiv och du är utomhus. Du kan dessutom visa Notiscenter och Kontrollcenter och trycka på komplikationer utan att aktivera skärmen. Det kan förmodligen spara minst lika mycket ström som den den högre ljusstyrkan använder.

Apple Watch 6

Håller koll på kroppens syresättning

Vi har hört det länge i olika rykten och nu är det verklighet: nya Apple Watch kan mäta din syresättning med en pulsoximeter. Den gamla pulsmätaren har ersatss av en ny uppsättning lampor som kan lysa inte bara med grönt ljus utan även rött- och infrarött. Precis som med pulsmätning läser sensorer av hur ljuset från dioderna reflekteras inuti handleden, och klockan räknar sedan ut vilken färg ditt blod har. Färgen på blodet är direkt kopplad till syresättningen (mer syre ger rödare blod).

Sensor

En mätning av syresättningen tar 15 sekunder. Det är mycket långsammare än traditionella pulsoximetrar du kan beställa från hälsobutiker och liknande, som sitter på fingerspetsen och mäter hur ljuset absorberas när det passerar genom fingret. Eftersom Apple Watch Series 6 måste mäta reflektioner använder klockan många mätvärden och avancerade algoritmer för att få fram ett träffsäkert värde. Apple har förmodligen testat olika långa mätningar och jämfört med referensmodeller som används på sjukhus, och det kommer bli intressant att se hur bra den visar sig vara ute i verkligheten.

Nya färger och armband

En annan nyhet är två nya färger på den vanliga aluminiummodellen. Sedan tidigare finns den i rymdgrått, silver och guld, och numera även i mörkblått och rött (med Product Red-märkning där en del av intäkterna går till att bekämpa hiv/aids). Stålmodellen har också fått en ny färg: Grafit. Det ser på bilder ut som en mer glansig mörkgrå färg.

Edition-modellen i titan är kvar, men modellen i vit keramik har återigen försvunnit.

Blått

Ett gäng nya armband har också lanserats för att passa med de nya färgvalen. Dessutom har två helt nya armbandsdesigner tagits fram, Solo Loop och Braided Solo Loop. Det unika med båda är att de inte har någon öppningsmekanism utan är elastiska så att du kan ta på dem. Solo Loop påminner om klassiska Sport Band men är helt slät. Braided Solo Loop bestå av flätad silikon och återvunnen polyester. Eftersom de saknar storleksjustering säljs de i ett antal olika storlekar så att du kan hitta en storlek som sitter bra.

Snabbare processor och andra nyheter

Processorn i Series 6 har uppgraderats till S6 och till skillnad från i fjol då den i själva verket innehöll samma cpu har Apple nu bytt till en cpu baserad på A13-processorn, som ska vara 20 procent snabbare än tidigare. En detalj Apple inte nämnde mer än på en samlingsbild över nyheterna är att S6 har en U1-krets för ultra wideband-teknik, samma som sitter i Iphone 11 och väntas fungera ihop med ”Airtag”.

S6

Som tidigare finns ekg och alla äldre sensorer som accelerometer, kompass och gyroskop. Men en annan nyhet är att höjdmätaren nu är aktiv hela tiden och kan mäta höjden över havet i realtid när du till exempel går i trappor, springer uppför en kulle under ett intervallpass eller åker störtlopp.

Resten av presentationen ägnade Apple åt nyheter som nya urtavlor och nya hälsostudier, som inte är kopplade direkt till Series 6 utan även gäller tidigare modeller som kan uppdateras till Watch OS 7.

Pris och tillgänglighet

Apple Watch Series 6 kan beställas nu och i skrivande stund finns många modeller fortfarande ”redo att skickas” inom 4–6 dagar. Priset för aluminiummodellen med enklaste armbanden börjar på 4 495 kronor (40 millimeter) respektive 4 895 kronor (44 millimeter). Mobilnät kostar 1 200 kronor extra. Stålmodellen kostar från 7 695/8 295 kronor och inkluderar som tidigare mobilnät.

Apple Watch Series 5 40mm Aluminium with Sport Band Pris vid test: 4988 kr.

Bästa pris just nu: 3890 kr