När den på så många sätt extrema Macbook 12 tum introducerades av Apples Phil Schiller under våren 2015 pitchades den nya, ultralätta datorn med ett bekant namn som en återuppfunnen laptop för en trådlös värld, och med en enda port (utöver hörlursuttaget) som gjorde allt via usb-c.

Modellen introducerades 2015, uppdaterades 2016 med Skylake-processorer och fick under 2017 ytterligare nyare processorer samt en modernare variant av tangentbordet. 2018 var det tyst om modellen och när både Macbook Pro och Macbook Air uppdaterades i juli 2019 lämnades Macbook inte bara utan uppdateringar – modellen skrotades helt och hållet.

Macbook blev närmast hatad och definitivt förlöjliga av vissa, som menade (helt riktigt) att prestandan sett till prislappen var under all kritik. De Intel Core M-processorer som satt i första generationen var allt annat än snabba (i Geekbench-tester bara måttligt snabbare än Ipad Air 2, och långsammare än en Macbook Air från 2012). Aningen bättre blev det med påföljande modeller.

Macbook går i graven
Foto: IDGMacbook 12 tum till höger, nu helt ersatt av Macbook Air (och i viss mån även Macbook Pro).

Men för andra var det också den lättaste möjliga dator med Mac OS som gick att få tag på, med en vikt på under kilot (920 gram för att vara exakt).


Macbook banade väg för Macbook Pro

Med Macbook pekade Apple också ut en ny designriktning för kommande Macbook-modeller. Macbook 12 tum var först med alla dessa idag självklara beståndsdelar i en bärbar Mac:

  • En ny mer slimmad form med tunt aluminiumchassi där allt var tillverkat i metall, även gångjärnet för skärmen. En design som sedan kom till Macbook Pro.
  • Fler färger än rent aluminium, nämligen en mörkare grå, guld och från år 2016 också rosa.
  • Första moderna bärbara Macen utan fläkt.
  • Enbart usb-c-portar.
  • Apples nya typ av kortslagiga tangentbord med fjärilsmekanism.
  • Programmerbar Force Touch-styrplatta.
  • Automatisk start av Mac OS när locket öppnas.
  • Inte minst, den lysande Apple-logon på baksidan försvann, liksom Magsafe.

All dessa förändringar (utom den fläktlösa designen) lever kvar, men nu i modellerna Macbook Air och Macbook Pro. Macbook självt är död och begraven.

Och lite förvånande är det faktiskt. Macbook 12 tum var sedan introduktionen 2015 det absolut lättaste sättet att alltid ha med sig Mac OS, i en enhet som inte vägde mycket mer än en Ipad (faktiskt lika mycket som en Ipad Pro, om vi räknar in också Smart Keyboard). Ett lämpligt alternativ just för den som inte vill ha en Ipad, men gärna lättaste möjliga dator.

Macbook ersätts
Foto: IDG

Det närmaste alternativet för Apple-användare idag är Macbook Air, på många sätt en mer prisvärd dator med två thunderbolt 3-portar istället för en enda usb-c, en större skärm och modernare, bättre prestanda. Med samma pris är det lätt att tänka sig att försäljningen för lilla Macbook gick trögt mot slutet.

Trots det borde Macbook, om den bara uppdaterats regelbundet, ha kunnat fylla ett syfte för en mindre nisch av användare. Macbook var en extrem dator på många sätt – extra tunn, extra lätt och extra strömsnål utan fläkt. Macbook Air är exempelvis dryga 35 procent tyngre. Fler datorer att välja på kan bara vara en fördel för konsumentens del.

Kanske hoppades Apple att användare av förra generationen Macbook Air skulle välja Macbook istället, men möjligen avskräckte den enda porten för 2018 gjorde Macbook Air åter entré.

Nu är det dock betydligt enklare att välja en ny Macbook. Macbook Pro har mer prestanda, Touch Bar och fyrkärniga processorer. Macbook Air är lättare och billigare.

Men vi ska inte glömma bort att Macbook var banbrytande bland Apples datorer, och lade grunden för den Macbook Air eller Macbook Pro många av oss använder idag. Och inget hindrar heller att den någon gång kommer tillbaka i ny form, kanske med en betydligt snabbare Iphone-processor på insidan.