Apple TV är oftast en av Apples mest stabila produkter. Du installerar inte så många appar på den, flyttar sällan över några filer till den – huvudsakligen används den till att spela upp strömmad film och tv. Kanske även en och annan köpt eller hyrd film från Itunes Store, och en del använder den för spel och som Airplay-mottagare.

Därför kan det vara förvånande när Apple TV ändå drabbas av problem. Till skillnad från en Mac som kan behöva startas om då och då för att fixa strulande program och annat händer det väldigt sällan.

Missa inte! Mer än bara 4k – här är skillnaderna mellan de olika Apple TV-modellerna


Tvinga Apple TV att starta om

Om din Apple TV verkar ha hängt sig eller har något annat problem som gör att du inte kan göra något med den är det första steget att starta om den.

Fjärrkontroll

Ta fram handkontrollen och håll nere meny- och hemknapparna (om du har fjärde generationens Apple TV eller Apple TV 4K). Har du en äldre modell håller du nere meny- och nerknapparna istället. Fortsätt hålla nere tills den startar om.

Går inte det kan du ta till det gamla beprövade knepet att dra ur sladden. Vänta sisådär 10 sekunder och plugga in sladden igen. Vänta tills den startar.


Nollställ till fabriksinställningarna

Om en omstart inte hjälper är det dags att ta i med hårdhandskarna. Eftersom du inte manuellt kan gå in i och rota i TV OS är det enda du i praktiken kan göra att återställa till fabriksinställningarna, eller kanske rättare sagt installera om systemet.

På Apple TV HD (fjärde generationen) och Apple TV 4K gör du det genom att öppna Inställningar -> System -> Nollställ och välja antingen Nollställ eller Nollställ och uppdatera. Det senare kräver att Apple TV är ansluten till internet och uppdaterar TV OS till senaste version efter nollställningen.

På äldre versioner hittar du nollställning i Inställningar -> Allmänt -> Nollställ. Här är alternativen Nollställ alla inställningar (som inte installerar om systemet) och Återställ som installerar om senaste versionen av systemet över internet.


Om det inte fungerar

Om du inte kommer åt inställningarna ens efter en omstart, eller om Apple TV inte kan starta ordentligt och ger något felmeddelande, kan du försöka återställa den med Itunes. Det gäller dock inte Apple TV 4K.

Återställ med Itunes

För att göra det behöver du en usb-kabel, antingen micro-usb för äldre enheter eller usb-c för fjärde generationen (Apple TV HD).

  1. Dra ur alla sladdar ur Apple TV.
  2. Anslut usb-sladden och koppla till en dator med Itunes.
  3. Om du har tredje generationen Apple TV eller senare: Anslut strömkabeln. Med äldre versioner behöver du inte göra något mer.
  4. I Itunes bör du nu se Apple TV som en enhet. Välj Återskapa Apple TV och följ instruktionerna.

Apple TV 4K har ingen usb-kontakt och kan därmed inte anslutas till Itunes. Men vi har sett rapporter om att den har en automatisk funktion för återställning som du kan testa:

  1. Dra ur strömmen och vänta några sekunder.
  2. Anslut strömmen igen och vänta en minut.
  3. Dra ur strömmen igen.
  4. Upprepa proceduren 5–6 gånger.

Om det fungerar ska Apple TV antingen starta om nollställd eller automatiskt ladda ner och installera om TV OS. Det kan vara värt att testa ansluten med ethernet så att den garanterat har internet.