För några veckor sedan kom beskedet att Apples chefsdesigner Jony Ive lämnar sin position inom några månader. Hans tjänst kommer att delas upp på flera personer där Evans Hankey får ansvaret för hårdvaran och Alan Dye för mjukvaran. Dessa ska i sin tur rapportera direkt till Apples operativa chef (Chief Operating Officer) Jeff Williams.

Nyligen publicerade Wall Street Journal en uppmärksammad artikel med fokus på Jeff Williams där vi bland annat får veta att han länge har varit intresserad av designfrågor. Till exempel sägs han ha bidragit aktivt i utvecklingen av Iphone 4, något som imponerade på kollegorna. Han har även visat stort intresse för företagets andra produkter och sägs ligga bakom att fokus för Apple Watch har flyttats från mode till hälsa.

Enligt Wall Street Journal är Jeff Williams också en av de hetaste kandidaterna till att ta över som vd efter Tim Cook på sikt. Detta då hans kollegor ser honom som en mångsidig ledartyp med ”encyklopediskt minne”.

Även Bloomberg rankar 56-årige Jeff Williams som den mest troliga efterträdaren till Tim Cook.

– Han är det närmaste Tim Cook som man kan komma på företaget. Om du tycker att Cook gör ett bra jobb, så är det ett utmärkt val, säger en anonym uppgiftslämnare till Bloomberg.

Det som talar emot Williams är att han inte rankas som någon större innovatör och med Ive ute ur bilden är det många som är oroliga för Apples förmåga att hitta på nya spännande prylar.

I sammanhanget bör det påpekas att Tim Cook inte har gett några signaler som tyder på att han funderar på att pensionera sig och med tanke på att han bara är tre år äldre än Williams kan ett sådant besked dröja.