Nyligen kom beskedet att Phil Schiller lämnar sin position som Apples marknadsföringschef, något som har fått Bloomberg att fundera över vilka andra förändringar vi kan få se i företagets ledning på sikt.

Enligt Bloomberg är 57-årige Jeff Williams en av de hetaste kandidaterna till att ta över som vd efter Tim Cook på sikt.

I dagsläget är Williams titel Chief Operating Officer, vilket innebär att han är operativ chef. Enligt kollegorna är han en mångsidig ledartyp med ”encyklopediskt minne”, något som passar bra för en vd.

Förra året publicerade Wall Street Journal en uppmärksammad artikel med fokus på Jeff Williams där vi bland annat fick veta att han länge har varit intresserad av designfrågor. Till exempel sägs han ha bidragit aktivt i utvecklingen av Iphone 4, något som imponerade på kollegorna. Han har även visat stort intresse för företagets andra produkter och sägs ligga bakom att fokus för Apple Watch har flyttats från mode till hälsa.

Det som talar emot Williams är att han inte rankas som någon större innovatör och med designern Jony Ive ute ur bilden är det många som är oroliga för Apples förmåga att hitta på nya spännande prylar.

I sammanhanget bör det påpekas att Tim Cook inte har gett några signaler som tyder på att han funderar på att pensionera sig och med tanke på att han bara är tre år äldre än Williams kan ett sådant besked dröja.