Med IOS 13 och Ipad OS 13 får Apples mobila operativsystem stöd för inmatning via mus. Det är något många användare av framför allt Ipad har drömt om men länge såg det ut att vara en omöjlighet.

Men gör inget glädjeskutt innan du läst hela artikeln! Musstöd på Ipad och Iphone betyder inte att den plötsligt börjar fungera som en Mac.

Läs också! Så använder du Sidecar – och förvandlar Ipad till Macskärm


En tillgänglighetsfunktion

Faktum är att Apple har byggt musstödet för IOS och Ipad OS som en del av Hjälpmedel, de olika funktioner som gör Iphone och Ipad mer tillgängliga för personer med olika funktionsnedsättningar. Tanken är att en mus kan utgöra ett bra verktyg för de som har svårt att använda pekskärmen, men det fungerar också med andra pekdon som skickar samma signaler. Till exempel styrkulor.

Det här betyder att Apple inte har gjort några egentliga ändringar i gränssnittet utan du använder musen som om det var ett finger.

Anslut musen

Anslut en mus

Det är lättare att använda en bluetooth-mus än en med sladd. Så här gör du:

  1. Öppna Inställningar -> Hjälpmedel (som har flyttat ut till huvudmenyn istället för att ligga undangömd i Allmänt).
  2. Välj Tryck och sedan AssistiveTouch. Aktivera funktionen.
  3. Skrolla ner mot slutet på samma sida och välj Pekdon.
  4. Tryck på Blueooth-enheter.
  5. Aktivera din mus parkopplingsläge och vänta tills den dyker upp på enheten. Du kan behöva fylla i en pin-kod (ofta 0000 för möss, men kan vara något annat som du får kolla upp hos tillverkaren av musen).

För en mus med sladd behöver inte göra de sista två stegen, men i gengäld behöver du en adapter för att ansluta (för antingen lightning eller usb-c beroende på vilken Ipad du har). Ipad med lightning-kontakt har begränsad strömförsörjning till anslutna enheter vilket gör att många möss inte fungerar på dessa. Dessutom kan du inte ladda paddan samtidigt om du inte har en adapter som kan både ladda och ansluta usb-prylar.


Så använder du musen

När du väl har anslutit musen ser du att en ”pekare” dyker upp i form av en halvgenomskinlig grå cirkel. Du kan göra den större, men det finns inget sätt att göra den mindre eller byta ut den mot en vanlig muspekare à la Macen. Det här gör det svårt att få till samma precision som med mus på Mac. Behöver du precision är Pencil ett bättre val.

Eftersom musen bara härmar ett finger måste du också använda den som du skulle använda fingret. Om du till exempel vill markera text måste du dubbelklicka på ett ord och sedan ändra markeringen med hakarna; du kan inte bara klicka och dra som på datorn.

Under Inställningar -> Hjälpmedel -> Tryck -> AssistiveTouch kan du ändra hur snabbt pekaren ska röra sig, och i undermenyn Pekdon kan du trycka på din anslutna mus för att hitta inställningar för vad musens olika knappar ska göra. En mus med mittknapp kan till exempel använda den som hemknapp.

Apple iPad Air 64GB (3rd Generation) Pris vid test: 5873 kr.

Bästa pris just nu: 5865 kr