Ipad OS 13 ger Ipad många efterlängtade funktioner som gör den till ett bättre arbetsredskap, men för vissa uppgifter behöver du fortfarande en Mac. Med Mac OS 10.15 Catalina kommer funktionen Sidecar som gör att Ipad gör nytta även i dessa situationer.

Med Sidecar kan Ipad agera extern skärm till Macen. Det fungerar med alla Ipad som kan köra Ipad OS 13. Vi har testat med Ipad Pro, Ipad (femte och sjätte generationen), Ipad Mini (fjärde och femte generationen), Ipad Air (nya, tredje generationen) och Ipad Air 2.

Inte en pekskärm

En del tredjepartslösningar gör att Ipad kan fungera som en pekskärm för Macen, men med Sidecar använder du Macens mus och tangentbord som med vilken skärm som helst och du kan inte trycka på fingret på menyer och annat.

Har du en Pencil till din Ipad kan du däremot använda den, och den fungerar som en mus så programmen du använder behöver inte ha speciellt stöd för Pencil. Det går till exempel bra i Photoshop.

Anslut via Airplay

För att ansluta Ipad som skärm använder du Airplay, precis som med Apple TV. Klicka på Airplay-ikonen i menyraden och välj den Ipad du vill ansluta till. Ipad visar omedelbart bilden från Macen.

Aktivera Sidecar

Om du inte har Airplay-ikonen i menyraden kan du aktivera den genom att öppna Systeminställningar -> Bildskärmar och kryssa i Visa skärmdubbleringsalternativ i menyraden när de är tillgängliga. Du kan också ansluta till paddan från den här inställningspanelen.

Flytta till Ipad

Du kan också skicka ett programs fönster till Ipad, även om Sidecar inte är aktivt. Håll pekaren över den gröna pluppen uppe till vänster i fönstret tills en liten meny visas. Välj Flytta till [din Ipad].

Föredrar du det kan du spegla Macens inbyggda skärm istället för att utöka skrivbordet. Klicka på Airplay-ikonen och välj Skärmbildsdubblering.

Inställningar för Sidecar

I Systeminställningar -> Bildskärmar -> Uppställning kan du flytta runt dina anslutna skärmar och välja hur de ska vara placerade i förhållande till varandra. Det här påverkar hur du kan flytta pekaren mellan olika skärmar. Om du till exempel har Ipad till vänster om Macen kan du arrangera skärmarna så.

Skärmuppställning

Klicka på Airplay-ikonen och välj Öppna Sidecarinställningar längst ner, alternativt öppna Systeminställningar och välj Sidecar. Här finner du olika alternativ för vad som ska visas på Ipad-skärmen. Du kan till exempel välja bort sidofälten med genvägar om du hellre vill fylla skärmen med vanliga bilden.

Här är alla funktioner du normalt hittar i dessa fält:

Sidecar genvägar

1: Flytta Dock mellan Mac och Ipad.
2–5: Specialtangenter (som på tangentbordet).
6: Ångra.
7: Visa Ipads virtuella tangentbord.
8: Stäng av Sidecar.
9: Touch Bar – fungerar som Touch Bar på Macbook Pro. Visar olika innehåll beroende utifrån det öppna programmet.