Säkerhetsforkare vid Google Project Zero har publicerat en bugg i IOS hantering av Imessage som gör att ett specialformaterat meddelande kan få en mottagares Iphone eller Ipad att helt frysa. Google väntade som brukligt är på att Apple skulle hinna fixa buggen i en uppdatering.

Buggen ligger i hanteringen av metadata för meddelanden. Imessage på IOS kontrollerade inte att en id-sträng som ska kopplas till mottagarens adressbok faktiskt består av text, och det fick hela systemet att krascha om och om igen.

Även på Mac OS leder det manipulerade meddelandet till ett fel, men där kraschar det bara programmet Meddelanden och inte resten av systemet.

Det enda sättet att återställa en drabbad enhet är att nollställa den till fabriksinställningar och återskapa från backup. Hög tid att kontrollera att du har minst version 12.3 av systemet med andra ord.

Det här är inte första gången speciellt framtagna meddelanden har lyckats krascha IOS. Senast i maj förra året kunde en svart prick som i själva verket dolde ett extremt stort antal unicode-tecken få både IOS och Mac OS på fall.