Apple slutade sälja Airport-routrarna och Time Capsule förra våren, och på hösten togs de sista produkterna bort från företagets butiker. Många Macanvändare har fortfarande en Time Capsule och vill fortsätta använda den så länge det går eftersom det är så enkelt att utnyttja den för Time Machine-backuper.

Men hårddiskar håller inte i evighet, och ju längre tid som går desto troligare att de går sönder eller börjar få problem. Om din Mac plötsligt klagar på att det inte går att säkerhetskopiera till Time Capsule kan det vara hårddisken som har tröttnat. Innan du ger upp kan du testa följande knep för att försöka hålla liv i den ett tag till.

Först en varning: Om Time Machine på Time Capsule börjar krångla är det en bra idé, om du inte redan har det, att skaffa en annan backup vid sidan om den. Det kan till exempel vara en klonbackup till en extern hårddisk, eller Time Machine till en annan disk.

Time Capsule-inställningar

Gör så här för att se om hårddisken i Time Capsule är bortom räddning:

  1. Öppna Airport-verktyg, välj din Time Capsule och klicka på Redigera.
  2. Välj fliken Hårddiskar.
  3. Om du inte ser någon hårddisk här har den inbyggda disken med största sannolikhet kastat in handduken – se alternativa lösningar nedan.
  4. Finns hårddisken markerar du den. Du kan först välja Arkivera hårddisk för att försöka kopiera all data till en extern hårddisk. Anslut en hfs+-formaterad hårddisk med lagom mycket ledigt utrymme och vänta medan den försöker kopiera allt.
  5. Välj Radera hårddisken och gå vidare. Det här raderar all data från hårddisken.
  6. När du är klar testar du att köra en Time Machine-backup från en Mac.
Time Capsule-inställningar

Om du möts av ett fel i steg 3, 4 eller 5 är hårddisken inte längre att lita på och du bör sluta använda den som mål för Time Machine-backuper.

Vill du fortsätta använda Time Capsule kan du ansluta en extern hårddisk till den och välja den som mål i Macens inställningar. Alternativt kan du börja säkerhetskopiera till en extern hårddisk ansluten direkt till datorn, eller skaffa en NAS eller en ny, modernare router med stöd för Time Machine.