Börjar det blir knökat på Macens hårddisk? De flesta Macar säljs idag med vrålsnabb men ack så snålt tilltagen flash-baserad lagring. Många användare sitter med 512, 256 eller rent av 128 gigabyte inbyggd lagring och då är det lätt att det tar slut.

Det finns många saker du kan göra för att frigöra utrymme, inte minst städa upp och ta bort onödiga filer. Men ibland räcker inte det och du behöver göra något för att avlasta filer du faktiskt behöver till extern lagring.

Om du spelar spel på datorn kan dessa vara en stor utrymmesbov. Även ett litet indiespel som Shelter 2 tar upp över två gigabyte och stora titlar kan ta tiotals gigabyte i besittning. Undertecknad har bara ett fåtal spel installerade och Steam-mappen tar ändå upp 32 gigabyte. Spel du skaffat från Mac App Store behöver ligga i Program-mappen för att kunna uppdateras, men med Steam är det lättare att flytta spelen till en extern hårddisk.

Steam-bibliotek

Flytta Steam-spel till extern disk

För att flytta vissa eller alla dina spel från Steam till en extern hårddisk (du kanske vill behålla något så du kan spela när du är på språng och inte har den disken med dig), börja med att öppna Steam.

Öppna programmets inställningar och välj Downloads i listan till vänster. Längst upp här hittar du knappen Steam library folders. Klicka på den så öppnas ett nytt fönster. Här kan du se att du har en biblioteksmapp som med största sannolikhet ligger i din användarmapps biblioteksmapp.

Klicka på Add library folder och leta upp rätt plats där du vill lagra spelen. Klicka på New folder och döp mappen till något vettigt. Ctrl/höger-klicka på mappen och välj Make default folder om du vill installera framtida spel i den mappen istället för på Macens inbyggda lagring.

Flytta Steam-spel

För att flytta dina existerande spel, öppna Finder, håll nere alt-knappen och välj Gå -> Bibliotek. Leta upp Application Support -> Steam -> SteamApps -> Common. Här ligger dina installerade spel i varsin mapp. Kopiera de du vill till din nya mapp på den externa hårddisken.

Sista steget är att avinstallera spelet i Steam och installera om det. Det låter kanske bakvänt men det är det enklaste sättet att få Steam att fatta var spelet ska ligga och du behöver inte ladda ner det igen. När du installerar väljer du ditt nya bibliotek på den externa disken. När Steam ser att spelet redan ligger i den mappen färdigställs installationen utan att ladda ner något.

Bilders bibliotek

Andra stora filer

Spel och program du hämtat från Mac App Store kan som sagt inte uppdateras om de inte ligger i mappen Program. Men det finns många andra stora filer du kan flytta över. Filmer och andra stora filer du har laddat ner och vill behålla är ett exempel. Bilders och Imovies biblioteket är ett annat.

För dessa måste du göra på ett liknande sätt. Kopiera biblioteket från Bilder eller Filmer i din hemmapp till din externa hårddisk. När den är klar håller du nere alt-tangenten och startar programmet i fråga så frågar den vilket bibliotek du vill använda. Leta upp det som ligger på den externa disken och välj det.

Det du behöver tänka på i detta fall är att om du startar något av programmen när hårddisken inte är ansluten till datorn kan du behöva öppna det med alt-tangenten igen när du har anslutit den.

Samsung T5 Portable SSD 500GB Pris vid test: 1125 kr.

Bästa pris just nu: 1087 kr