I höstens uppdateringar från Apple har företaget gjort det enklare för gamers att spela mer avancerade spel med handkontroll. IOS 13, Ipad OS 13 och TV OS 13 har alla fått stöd för Playstation Dualshock 4 och Xbox One Wireless Controller S.

De båda handkontrollerna fungerar sedan tidigare med Mac OS (tänk på att det bara är den nya handkontrollen för Xbox One S som fungerar, inte äldre versioner).

Det här innebär att du som redan har en av dessa handkontroller inte längre behöver skaffa en speciell Made for i-handkontroll för Apples IOS-baserade enheter. Eftersom Dualshock 4 och Xbox One Wireless Controller S även fungerar med pc och sina respektive system kan du därmed klara dig med bara en uppsättning handkontroller.

Så parkopplar du

För att ansluta en av handkontrollerna till Iphone, Ipad, Apple TV eller Mac OS börjar du med att öppna bluetooth-inställningarna på enheten. Sedan ska du aktivera parkopplingsläget.

  • På Dualshock 4: Tryck och håll Share-knappen och knappen med Playstation-logga nere i fem sekunder, tills ljuset på baksidan börjar blinka.
  • På Xbox One Wireless Controller S: Starta handkontrollen genom att trycka på Xbox-knappen. Håll därefter inne Connect-knappen på baksidan i tre sekunder.

När du gjort rätt dyker handkontrollen upp i bluetooth-inställningarna. Tryck/klicka på den för att parkoppla. Efter ett par sekunder är den klar och det står Ansluten till höger om handkontrollen, som nu ligger under Mina enheter.

Använd kontrollen i spel

För att använda handkontroll måste spelets utvecklare ha lagt till stöd för det. Dualshock 4 och Xbox One Wireless Controller S fungerar i alla spel som redan har stöd för Made for i-kontroller. På Mac fungerar det även i många andra spel, bland annat på Steam.

Macanvändare kan även använda många andra handkontroller, bland annat Switch Pro Controller. Men det är inte säkert att några andra än Made for i-kontroller, Dualshock 4 och Xbox-kontrollen fungerar med Apple Arcade-spel när den tjänsten släpps i höst.

Sony DualShock 4 V2 - Jet Black (PS4) (Original) Pris vid test: 559 kr.

Bästa pris just nu: 569 kr