Den medieskygge, aluminiumälskande britten kommer snart att packa sin väska och lämna Apple Park till förmån för en roll som fristående designer. Apple har försäkrat oss om att Sir Jony Ive även i fortsättningen kommer att ha ett betydande inflytande på företagets olika designprojekt – företaget blir hans första kund som "egen" – men beskedet att en av nyckelpersonerna bakom succéer som Iphone, Ipod och oräkneliga andra Apple-produkter bestämt sig för att sluta för ändå med sig en viss känsla av tomhet.

Läs även: Jony Ive lämnar Apple

Han har liksom varit med hela vägen. Varit med när Apple ställt prylvärlden på ända, revolutionerat formspråket i ett tidigare ganska grådaskigt marknadssegment och öppnat konsumenternas blickar för vad en teknikpryl faktiskt kan vara.

Plocka fram din smartphone, surfplatta eller dator och titta på den. Sannolikheten är stor att Sir Ive influerat designen på ett eller annat sätt. Jag skriver det här på en allt-i-ett dator från Asus (förlåt), med trådlöst kromat tangentbord framför en lika avskalad och väldesignad datorskärm i aluminium. Känns det igen?

Ingen kan hävda annat än att Jony Ive, som också var med och lade grunden för dagens moderna mobiltelefoner med Iphone, är en av teknikvärldens allra viktigaste spelare. Tillika en huvudingrediens i det framgångsrecept som möjliggjorde Apples sanslösa återhämtning från sent 90-tal och framåt.

Naturligtvis kan han inte ensam tillskrivas det som hänt Apple sedan millennieskiftet. Första gången Jony Ive träffade Steve Jobs gick han runt med sin avskedsansökan i fickan. Året var 1997 och alla var säkra på att Apple var på väg mot undergången. Men de två formade ett kreativt partnerskap av sällan skådat slag. Jobs gick igång på Ives Imac-skisser och ett av historiens mest fruktsamma samarbeten tog form.

Resten är historia, för att använda ett slitet och i sammanhanget lite nonchalant uttryck. För "resten" är i det här fallet Iphone, Ipod, Macbook, Ipad och Apple Watch – produkter som alla format sin nisch på ett sätt som få tillverkare ens kommer i närheten av. Jony Ive har bidragit med sina hjärnceller, flinka fingrar och kreativa drivkraft till alltihop.

Steve Jobs har geniförklarats med all rätt. Men det är svårt att ens fantisera om var Apple hade varit som företag sommaren 2019 om han inte stött ihop med Jony Ive den där ödesbestämda dagen för över tjugo år sedan.

Nu ligger den där avskedsansökan på bordet till sist, men Jony Ives avhopp behöver inte bli speciellt dramatiskt för den sakens skull. Hans första och största kund blir Apple, som kan fortsätta att dra nytta av hans geniknölar när det ska mejslas fram nya succéer. Dessutom kommer hans arv tveklöst att leva vidare i många, långa år på designavdelningen.

Ingen kan missunna honom den här chansen att bli sin egen chef, välja sin egen väg och bara köra. Det har ju gått rätt bra hittills.