Efter 27 år på Apple, varav 22 som designchef, kommer Jony Ive lämna företaget senare i år. Det skriver Apple i ett pressmeddelande, och avslöjar att Jony Ive istället kommer öppna en fristående designfirma.

Enligt Financial Times kommer den nya firman heta Lovefrom, och Apple blir första kunden. Även Marc Newson, den australiensiska designer som Jony Ive flera gånger tidigare har samarbetat med, ska flytta till firman.

"Jony är en unik karaktär i designvärlden och hans roll i Apples framgångssaga kan inte överskattas - från Imac som bröt ny mark 1998 till Iphone och hans svårslagna engagemang för Apple Park, som han de senaste åren lagt så mycket energi och omsorg på", säger Apples vd Tim Cook om Jony Ive.

Han säger också att Apple även fortsättningsvis kommer att kunna dra nytta av Jony Ives designarbete i form av exklusiva projekt, men även med tanke på det faktum att Apples nuvarande designteam och dess filosofi till stor del är utformade av Ive.

Jony Ive säger att han kommer fortsätta jobba med Apple på designprojekt som redan pågår, och även en del nya kommande produkter. Lovefrom kommer ha Apple som en huvudklient men kommer även ta uppdrag från andra kunder.

Jony Ive och Tim Cook
Foto: AppleJony Ive och Tim Cook under lanseringen av Iphone XR 2018.

Apples designgrupp ska fortsätta jobba som den gjort, och leds till vidare av Evans Hankey och Alan Dye. De rapporterar till Jeff Williams, Apples operativa direktör, som också själv kommer tillbringa mer tid med designgruppen.

Jony Ive började jobba för Apple 1990 när han var anställd på brittiska designfirman Tangerine, och rekryterades 1992 men var nära att sluta innan Steve Jobs kom tillbaka som vd 1997 och utsåg honom till designchef. Hans design på Imac slog världen med häpnad och följdes av en kavalkad av kända produkter: Ibook, Powermac G3, Powermac G4 Cube, Powerbook G4, Powermac G5, Macbook, Iphone, Ipad, Apple Watch och många fler.

För sitt jobb har Jony Ive fått ta emot ett otal utmärkelser från såväl designmuseer som prestigefulla lärosäten. Han har även adlats av drottning Elizabeth II och uppges sitta på lite drygt 5 000 olika patent.

Läs även: Var hade Apple varit i dag utan Jony Ives?