Det är en app som fanns redan på den första Iphone‚ och på många mobiler innan det också för den delen. Det är inte röstmemon, aktier eller någon sådan app som också saknats på Ipad tidigare.

Utan såklart – kalkylatorn.

Ipad fyller tio år nästa år, men fortfarande skickar Apple inte med en miniräknare med Ipad. Om du vill räkna ut något när du sitter med din Ipad – inte helt otänkbart – kan Apple inte erbjuda en app för det.

Istället får du använda miniräknare i sökfältet på hemskärmen, i webbläsaren (exempelvis via Google), eller ladda ned en från tredje part i App Store. Visst, det är kanske inte världens största problem. Att gå till webbläsaren tar ju inte så lång tid trots allt. Det är nog mer märkligt än vad det är irriterande.

Det finns en förklaring till detta, och kanske föga förvånande har det med Steve Jobs och hans minst sagt perfektionistiska drag att göra.

Enligt legenden (eller närmare bestämt Reddit-användaren Tangoshukudai, som säger sig ha jobbat på Apple och är den enda källa som finns att gå på i detta kalkylatormysterium) ska teamet bakom Ipad ha portat Iphone-versionen av miniräknaren direkt över till Ipad. Inga ändringar i användargränssnittet gjordes, appen var helt enkelt bara utsträckt över hela skärmen.

Arbetet fortsatte, och ingen ägnade miniräknaren någon vidare tanke. Sedan en dag gick Steve Jobs igenom gränssnittet på Ipad och undrade var den nya kalkylator-designen var, för ”det här ser fruktansvärt ut”.

”Vilken ny design?”, frågade Scott Forstall.

Vid den tidpunkten fanns inte tid kvar att designa en ny miniräknare för Ipad innan den skulle visas upp 2010, så surfplattan skeppades utan. Steve Jobs perfektionism vägrade helt enkelt godkänna en miniräknar-app som tagits direkt från Iphone, och som säkerligen såg komiskt stor ut på den mycket större Ipad-skärmen.

Ända sedan dess har en miniräknare för Ipad legat så långt ned på prioritetslistan, att ingen på Apple tagit tag i designen – det har alltid funnits viktigare saker att göra.

Oavsett om denna historia är sann eller inte kan vi konstatera att det fortfarande saknas en miniräknare för Ipad.


Miniräknare i Ipad OS – nu är det dags

Men nu är det dags att göra något åt saken. Apple har nyligen döpt Ipad-versionen av IOS till Ipad OS, som för att visa att Ipad ibland kräver egna lösningar för den större skärmen.

Att IOS-appar kan se komiskt stora ut på Ipad är inte heller en förklaring som håller längre. Apple har tagit både Röstmemon och Aktier till Ipad, och lyckats lösa det rätt snyggt.

Ipad miniräknare

Inte minst appen Fjärrkontroll för Apple TV har letat sig till plattan. Den appen är i princip portad direkt från Iphone utan några vidare anpassningar. Kan Apple leva med en komiskt stor Apple TV-fjärrkontroll på Ipad (särskilt på Ipad 12,9 tum är den stor) borde de väl kunna svälja stoltheten och ta en miniräknare till Ipad. Eller lägga lite krut på att utveckla en ny, nu när Ipad fått sitt eget operativsystem.

Nåja, tills dess verkar vi få fortsätta andas Steve Jobs perfektionism och leta miniräknare i App Store istället.

Apple iPad Mini 64GB (5th Generation) Pris vid test: 4590 kr.

Bästa pris just nu: 4783 kr