Det börjar bli dags att ta Apple Kartor på allvar. Snart i alla fall. Apple har inte det bästa av rykten när det kommer till kartappen, av väldigt goda anledningar.

När Apple Kartor lanserades med IOS 6 för sju år sedan minns nog många av oss vilket totalfiasko det var. Kartorna var undermåliga överallt annars än möjligen runt Apples högkvarter i Cupertino. Här i Sverige hade Apples första egna karttjänst till och med glömt bort landets andra största stad – på västkusten var Göteborg spårlöst försvunnet.

Läs även: 10 saker du borde testa i Apples Kartor

Två år senare var de värsta buggarna och kartproblemen borta, men ryktet har varit skadat ända sedan dess. Apple har också haft en mindre datamängd, färre funktioner och i Sverige har viktig information som köranvisningar på cykel eller med kollektivtrafik saknats. Anledningarna att använda Kartor är få.

Men Kartor är värd en ny chans. Apple har tagit ett rejält krafttag om sin kartapp i IOS 13. Om det räcker för att utmana Google Maps är ännu oklart, särskilt på våra breddgrader.


Apple Kartor IOS 13
Foto: IDGSkillnaderna mellan Apples gamla och nya kartor är stora.

Rejält förbättrad kartdata

För ganska precis ett år sedan skrev vi om att Apple gett sig själva ett nytt uppdrag – att kartlägga världen på egen hand. Från att Apple tidigare har satt ihop kartor från olika leverantörer, vill Apple nu äga och kontrollera kartdatan själva. Företaget kör helt enkelt runt med bilar över hela världen och kartlägger.

De första, egenritade kartorna lanserades faktiskt redan i IOS 12, men då bara för Kalifornien. Med IOS 13, i slutet av 2019, ska hela USA vara kartlagt med fler länder på väg år 2020.

Kartorna är rejält mycket bättre än tidigare, betydligt mer detaljerade och med mer exakt information. När Apples egenhändigt ritade kartor finns för Sverige är dock det stora frågetecknet för oss svenska användare. Apples bilar har setts till i Europa redan, bland annat i Italien, men gissningsvis går de största länderna först.


Apple Kartor IOS 13

Apples svar på Gatuvy – Look around

Med Kartor i IOS 13 kommer Apple också med ett riktigt svar på Googles Street View, eller Gatuvy på svenska. Apple kommer liksom Google erbjuda en 360 graders panoramavy över gator och landskap, dessutom med skyltar för platser och en, vad det verkar, betydligare lenare och snyggare ”skroll” längs gatorna än Googles Gatuvy.

Här har dock Google såklart redan ett massivt, tioårigt försprång. I stora delar av även de mest avlägsna delar av nordligaste norden kan vi ned på gatuvy och se hur det ser ut där (även om vissa av kartbilderna börjar bli lite gamla vid det här laget).

Det kommer ta lång tid för Apple att komma ikapp, om man över huvud taget har det som mål. Räkna med att först kaliforniska storstäder och därefter världens storstäder blir tillgängliga för Look around i Kartor.


Apple Kartor IOS 13

Favoriter och samlingar

Med IOS 13 får Favoriter ett betydligt mer användbart sätt att spara våra favoritplatser i världen. Idag finns en liten hjärtsymbol att lägga till på favoritställena, men det är ett rätt trubbigt verktyg.

Från och med IOS 13 kan vi dels skapa en lista med våra favoritplatser – favoritcaféet, restaurangen eller kanske stugan på landet. Dels finns nu ett nytt sätt att samla platser i listor, där du förslagsvis samlar platser efter ett tema, kanske ställen du vill besöka på en lista eller de bästa lunchrestaurangerna.

En skillnad är att platserna vi sätter som favoriter är sparade endast lokalt på enheter och dessutom krypterat, medan samlingarna är tänka att delas med andra. Därmed kan fler bidra till en lista med ställen att besöka inför en resa, eller liknande.


Dela "eta"

Behöver någon veta att du är på väg hem? Eller när du egentligen hade tänkt komma in till det där mötet. Med nya kartor finns ett snabbare sätt att dela sin ”estimated time of arrival”, eller beräknad ankomsttid på ren svenska.

Mottagaren får då en karta med din plats, din rutt och en uppskattning om ankomsttiden.

Apple Kartor IOS 13

Live-uppdaterad kollektivtrafik

I vissa delar av världen kommer kartor kunna visa live-uppdaterad information om tågtider, förseningar på tunnelbanelinjer och till och med detaljerad flyginformation som gatenummer, terminal och avgångstider. Men bara på vissa hålla i världen, om Sverige står med på listan får vi helt enkelt se.


Ett bättre gränssnitt

Minst lika viktigt är att Kartor också fått ett uppdaterat gränssnitt. Information om väder och luftkvalitet är lite tydligare, trafikinformation kan visas hela tiden istället för bara under navigering, och naturligtvis är appen nu anpassad för Mörkt läge.

Men ett nytt gränssnitt, bättre och mer detaljerade kartor, och nya funktioner är Kartor i IOS 13 mer eller mindre en helt ny app. Kartor förtjänar en ny chans med IOS 13 – i alla fall när den nya kartdatan finns tillgänglig i Sverige.