Att säkerhetskopiera är såklart alltid viktigt. Att stå med en kraschad hårddisk eller en stulen dator och inse att all data försvunnit är en olycklig situation att befinna sig i.

Men det är ännu lite viktigare att säkerhetskopiera sin Mac om den är utrustad med en Fusion Drive, förslagsvis med det i Mac OS medföljande Time Machine.

En Fusion Drive kombinerar en snabbare och mer hållbar ssd med en traditionell snurrande hårddisk, som bjuder på mer lagringsutrymme. Idén får i själva verket ses som en kompromiss, om än en god sådan. Ssd-lagring är dyrt, men snabbt och hållbart. Hdd är billigt men långsammare. På ingångsmodellen av Imac 21,5 tum med retinaskärm kostar en 1 TB stor Fusion Drive 1 100 kronor. Samtidigt kostar lika mycket ssd-lagring hela 8 800 kronor.

Genom att Mac OS per automatik placerar operativsystemet, våra mest använda filer och vanligaste program på ssd:n, fås en dator som vid vanlig, genomsnittlig användning är nästan – men inte riktigt – lika snabb som om den bara hade ssd-lagring. Samtidigt får vi en hel del utrymme för stora filer som vi kanske använder mer sällan.

Apple säljer Fusion Drives som har en total kapacitet på en eller två TB. Storleken på ssd:n har varierat genom åren och från modell till modell, men brukar vara mellan 24 GB till 128 GB.


Säkerhetskopiera!

Apple är inte ensam om att tillverka hybriddiskar, men man gör det på ett litet eget vis. Istället för att placera både hdd och ssd i samma kassett, placerar Apple ssd-delen direkt på moderkortet. Mac OS väljer sedan vilka filer som finns på ssd:n, och vilka som förpassas till hdd:n.

Denna metod är bra för att spara en slant och för att få högre prestanda. Men det riskutsätter också datan på ett annat sätt. Om hårddisken kraschar eller om Macen går sönder på annat sätt blir det genast krångligt.

När en del av det som Mac OS behandlar som en och samma disk plötsligt försvinner blir det som att lägga ett 1000-bitarspussel där 100 bitar plötsligt saknas. Risk finns med andra ord att viss data inte går att återställa om delar av Fusion Drive går sönder.

Det finns program från tredje part som försöker lappa ihop ”splittrad” data från Fusion Drive, exempelvis programmet Stellar. Men det programmet får också ses som en nödlösning när olyckan redan varit framme.

Det bästa är såklart att säkerhetskopiera redan från början.

Steg för steg: Knepen du behöver veta för att spara din Mac-information