Apple gick igenom nyheterna för Homepod med IOS 13 i högsta hastighet på årets WWDC-konferens i juni, men det finns ändå ett par saker värda att stanna upp vid. Här är höstens nyheter i Apples smarta högtalare.

Stöd för flera användare

Med IOS 13 får Apples smarta högtalare äntligen stöd för flera användare. Det är en nyhet som fått överraskande lite uppmärksamhet efter WWDC, man faktum är att två prylar har fått nyheten. Dels Apple TV, dels Homepod – prylar som båda kritiserats för att de saknar just detta.

Det gör att hushåll där flera personer bor och använder Homepod äntligen kan få en lite personligare anpassning av högtalaren. Till exempel kan den person som frågar efter en påminnelse, kalenderhändelse eller vill spela upp sin egen musik få sina relevanta svar, istället för som tidigare då bara en person i hushållet kan använda högtalaren till fullo.


Handoff – lämna över musik och telefonsamtal helt sömlöst

Om funktionen håller vad den lovar när den släpps skarpt i höst, behöver du inte avsluta ett samtal eller spellista du börjat spela från Homepod, bara för att du behöver rusa till bussen. Genom att hålla Iphone mot Homepod, lämnas telefonsamtalet eller musikuppspelningen över till din Iphone istället.

Och tvärtom när du kommer hem igen – från Iphone till Homepod.


Tajtare integration med Hem och Genvägar

Apple ser till att nyttja sitt ekosystem ytterligare lite smartare med IOS 13 och Homepod. Bland annat kan du nu även från Hem-appen se och styra vad som spelas på Homepod.

Högtalaren kan även inkluderas i scener och automationer med både Hem-appen och Genvägar. Kanske vill du att en viss spellista ska hoppa igång på Homepod när du trycker av alarmet på din Iphone på morgonen. Från IOS 13 ska du kunna skapa just sådana automationer.


Alla nyheter i Homepod med IOS 13

Ny process för att parkoppla

En mindre men noterbar nyhet är att parkopplingen med din Iphone nu sker på nytt vis. Istället för att enbart att hålla sin Iphone nära Homepod och sedan låta Iphone lyssna till ett unikt ljud som Homepod ger ifrån sig, har ljudet nu bytts ut mot ett visuellt mönster. Under parkopplingsprocessen uppmanas du skanna ett mönster som den lilla skärmen på Homepods ovansida visar.

Alla nyheter i Homepod med IOS 13
Foto: 9 to 5 Mac

Det ska exempelvis göra det enklare att parkoppla en Homepod utan störningar från andra ljud i hemmet.


Då lanseras nyheterna

Uppdateringarna för Homepod kommer som en del av IOS 13, och lanseras skarpt först till hösten. Redan idag kan dock registrerade utvecklare testa IOS 13 och dess uppdateringar för Homepod.

Apple HomePod Pris vid test: 3618 kr.

Bästa pris just nu: 3529 kr