Apples ramverk för det smarta hemmet fortsätter att uppdateras. En del nyheter har mer med gränssnitt att göra, andra är rent tekniska uppdateringar. Här listar vi de viktigaste nyheterna som kommer till Apples smarta hem, från och med hösten.

Nya inställningar och gränssnitt

Med IOS 13 får Hem-appen ett uppdaterat gränssnitt som mer påminner om det gränssnitt som andra Apple-appar redan uppdaterats med. Fler inställningsskärmar har nu ”kort” som dyker upp från botten av skärmen. Fördelen med dessa är främst att de enkelt kan svepas bort, nedåt, när du vill lämna inställningsskärmen, istället för att stega flera steg bakåt genom tillbakapilen längst upp till vänster.

Flera element i gränssnittet är mer rundade än tidigare. Nytt är också att din valda hem-hubb (en Apple TV, Homepod, eller inkopplad Ipad) visas tillsammans hubbar från tredje part, som exempelvis Hue för Philips lampor.

Homekit - nyheter i IOS 13
Foto: Macrumors

Vissa inställningar har bytt plats i IOS 13, men på det hela taget bör det inte vara svårt att vänja sig vid ett gränssnitt som fått några mindre uppdateringar.


Nya Homekit-tillbehör

Vissa existerande tillbehör har i IOS 13 fått mer koncentrerade inställningsskärmar i IOS 13. Exempelvis visar en lampa både ”strömbrytare”, ljusstyrka och färginställningar på samma skärm, vilket ger färre klick för samma uppgifter.

Nytt är också att video från kameror nu kan krypteras lokalt och helt automatiskt efter att de analyserats av Homekit. Det betyder att inga ai-program eller, ännu värre, människor kan analysera video från dina övervakningskameror, exempelvis för att upptäcka om en rörelse som kameran uppfattar bara är en skugga som fladdrar förbi eller en människa som står vid dörren. Den analysen sker nu lokalt och automatiskt på någon av dina IOS-enheter i hemmet.

Läs mer! 7 nya metoder: Så skyddar IOS 13 ditt privatliv

Den största nyheten, och den hittills enda nya typen av tillbehör i IOS 13-uppdateringen (av vad vi har hunnit upptäcka så här långt, IOS 13 är som bekant fortfarande en beta), är stödet för routrar.

Homekit - nyheter i IOS 13

Från IOS 13, och tillsammans med mjukvaruuppdateringar från tredje part, kommer användare kunna lägga till routrar i Homekit. Det betyder också att våra Homekit-tillbehör skyddas på routernivå. Routern kan se vad tillbehören pratar med, och användare kan begränsa tillbehör till att bara prata med varandra inom hemmet och i största möjliga mån förhindra att personlig information lämnar husets väggar.

Linksys och Eero blir de första tillverkarna att sälja routrar samt uppdatera vissa befintliga modeller med stöd för Homekit.


Nya automationer

Nytt i IOS 13 är också att Genvägar och Homekit pratar med varandra på ett sätt de inte gjort tidigare. Här är det nästan bara fantasin (och såklart vissa tekniska begränsningar) som sätter gränserna, men du skulle exempelvis kunna använda en automation i Genvägar för att trigga en annan automation du satt upp i Hem-appen. Som exempelvis att varje gång du stänger av alarmet på morgon tänds lamporna i badrummet och kaffebryggaren i köket. Smidigt!

Exakt hur det hänger ihop och hur det är tänkt att vi ska skilja de olika automationerna åt får vi återkomma till i mer detalj, men en del automationer nås från Hem-appen, medan andra finns som genvägar i appen Genvägar.

Från Hem-appen ska vi också kunna inkludera automationer med ljud från exempelvis Apple TV och Homepod, och starta ljud vid ett visst scenario, alternativt stoppa, ändra volym, eller börjar spela en speciellt vald musik. Ett tänkbart scenario är att till exempel låta Homepod spela musik varje gång vi kommer hem. Stöd finns nu också för Airplay 2.