Ett batteri i en bärbar dator är så klart till för att användas, men det kan också vara värt att ägna hur batteriet används en tanke. Särskilt som det kostar en hel del att byta batteriet när det är utslitet och inte längre håller laddning lika bra. Normalt slitna batterier räknas som just slitdelar – det är inget som byts på garanti (såvida inte batteriet var felaktigt från fabrik).

Det finns med andra ord mycket pengar att spara på att ta väl hand om batteriet. Det kan Mac-programmet Fruitjuice hjälpa till med. Programmet ger oss all information vi behöver och vill ha om återstående batteritid.

Det kan också påminna dig precis hur mycket eller lite du vill – från att skicka en påminnelse om när batteriet nått, säg, 20 procent, till att peta dig på axeln för varje gång batterikapaciteten sjunkit med fem procent.

Fruitjuice

Tipsar om batterianvändningen

Fruitjuice främsta gren är dock de funktioner som finns här för att få dig att använda batteriet lite smartare. Här får du en komplett historik över de tider då batteriet varit fulladdat, då batteriet använts och då det laddats.

Fruitjuice kan sedan, med denna information, påminna dig om precis hur mycket batteriet bör användas varje dag för att må som bäst, allt anpassat efter hur du använder datorn. När datorn varit inpluggad lite för länge kan Fruitjuice påminna om det, liksom när vi använt batteriet tillräckligt för dagen. Fruitjuice påminner då om att plugga in, om vi har möjlighet till det.

En 14 dagar lång provversion av programmet finns att ladda ned via programmets hemsida. En fullversion av programmet köps i Mac App Store för 109 kronor.

Mer info: Fruitjuice.
Pris: 109 kronor i Mac App Store.