Filevault är Apples system för kryptering av hela hårddisken på Mac. Det gör att dina filer inte kan läsas av någon obehörig utan tillgång till ditt kontolösenord, och är något vi rekommenderar de allra flesta användare att aktivera.

Men hur gör du om det inte går att aktivera funktionen? Vi har fått rapporter från flera läsare på vars Macar knappen Aktivera Filevault i Systeminställningar -> Säkerhet och integritet -> Filevault är grå och inte går att klicka på även efter att ha låst upp panelen med hänglåset nere till vänster.

För vissa har knappen gått att klicka på, men sedan har antingen inget hänt eller så har ett felmeddelande dykt upp efter en stund med ett svårbegripligt meddelande.

Tidigare råd i den här situationen har varit att klona startskivan till en extern hårddisk, radera Macens interna lagring och installera om Mac OS, för att till sist återställa filerna med Flyttassistent (om du klonar tillbaka kommer felet återuppstå).

Tack vare Rich Trouton som driver sajten Der Flounder har vi nu en lösning som innebär att du slipper den omständliga proceduren.

Så här gör du:

  1. Starta om Macen i återställningsläge (håll nere alt-r efter att start-ljudet har hörts).
  2. Välj Verktyg (Utilities) -> Terminal för att öppna terminalen.
  3. Skriv in följande kommando och tryck retur: resetFileVaultpassword
  4. En dialogruta öppnas där du ska nollställa lösenordet för varje användarkonto på datorn. Du kan välja samma lösenord som tidigare så du behöver inte byta lösenord om du inte vill. Att behålla samma gör dessutom att du slipper riskera problem med Nyckelringen.
  5. När du har bytt alla lösenord kan du klicka vidare för att starta om Macen till vanligt läge igen och förhoppningsvis ska det nu fungera.
Nollställ lösenord

Orsaken att det här felet uppstår är att systemet av någon anledning tappar bort något som kallas ”secure tokens” och är kryptografiska signaturer som ska visa systemet att ett användarkonto får låsa upp Filevault och starta datorn.