Från och med Mac OS Catalina är sagan all för en av Apples långkörare, i alla fall i sin nuvarande form. Itunes ska styckas i mindre delar, och ersättas av flera mindre program. Här följer en tillbakablick på en av Apples mest klassiska, men på senare tid kanske också mest ifrågasatta program.

Itunes 1.0
Foto: Macrumors GuidesItunes 1.0 – det var här det började med Apples kommande musiksuccéer som Ipod och Itunes Store.

Lansering 2001 med musik som enda fokus

Itunes 1.0 lanserades år 2001, och faktiskt inte ens på Mac OS X, utan föregångaren Mac OS 9. En mindre evighet sedan alltså. Programmet var egentligen inte utvecklat av Apple, utan köptes från företaget Cassady & Greene år 2000 som då under namnet Sound Jam MP.

Programmet lät redan från start användare rippa cd-skivor till mp3:or och organisera sitt digitala musikbibliotek i ett för tiden lättanvänt gränssnitt.

Från Itunes version 1.1 släppt i mars 2001 gavs stöd för Mac OS X.

Läs mer! 24 spännande nyheter i Mac OS Catalina


Itunes viktigaste milstolpar

 • Itunes 2.0 – Lanserades bara tio månader senare och gav stöd för företagets begynnande succéprodukt: Ipod.
 • Itunes 3.0 – Lanserat sommaren 2002, med stöd för smarta spellistor. Nu kunde användare skapa listor med bara den mest spelade musiken, eller bara musik med fyra stjärnor eller fler. Att kunna ge egna betyg till musiken var också en nyhet.
  Itunes Music Store
  Foto: Subtraction.comItunes Music Store.
 • Itunes 4.0 – Den kanske största revolutionen kom med version 4.0 i april 2003, som introducerade Itunes Music Store. I tider när illegal nedladdning, Napster, Limewire och Piratebay var det som många musiksugna förlitat sig på, alternativt cd-skivor för mer laglydiga, introducerade Apple onlinemusik till styckpris: Nio kronor per låt, och köp precis vilka du vill. Det var början på en laglig musikmarknad på nätet, och kan också ses som ett startskott på den streamingmarknad som härskar på nätet idag.

 • Itunes 4.1 – I oktober 2003 kom Itunes slutligen till Windows 2000 och Windows XP, vilket gjorde att även Windows-användare kunde köpa sig en Ipod (mer om detta längre ned).

 • Itunes 5.0 – Lanserat 2005, med stöd för Apples första, mindre musikspelare Ipod Nano. Här introducerades även podcaster för första gången, samt Airtunes (föregångaren till Airplay) och inte minst stöd för världens första ”Iphone”, floppen Motorola Rokr E1.

 • Itunes 6.0 – En mindre uppdatering som för första gången introducerade musikvideor och enstaka tv-shower som Desperate Housewives och Lost i Itunes Store.

 • Itunes 7.0 – Filmer kommer till Itunes.

 • Itunes 8.0 – År 2008 introduceras Genius, ett komplement till smarta spellistor och blev Apples algoritm-baserade metod för att hitta fler låtar som passar bra ihop. En Genuis-lista baserades på en av användaren vald låt, och hittade sedan fler låtar som kunde passa användarens smak.

 • Itunes 9.0 – Hemmadelning introduceras.

 • Itunes 10.0 – Ping, Apples första försök till ett socialt medium inom Itunes skulle låta användare dela sin favoritmusik med andra, men floppade.


Itunes kommer till Windows – och Apple blev aldrig sig likt igen

Att Itunes kom till Windows år 2003 är värt att stanna upp lite extra vid. Det är ett idag historiskt – faktiskt avgörande – beslut för Apple. Steve Jobs ska enligt uppgifter först ha varit mot att ta Itunes till Windows. Apples programvaror skulle ju snarare locka folk till Mac, inte ge folk fler anledningar att stanna kvar vid Windows.

Men Steve Jobs ändrade sig. Att ge Itunes till Windows-användare var enligt honom själv ”som att ge ett glas isvatten till någon som är i helvetet”.

Ett bra beslut, skulle det visa sig. Det gjorde att även Windows-användare kunde köpa sig en Ipod, och Apples lilla musikspelare nådde sina högsta höjder ett par år senare. Andra faktorer inverkade såklart också, Ipod blev mindre och billigare; folk blev mer dator- och internetvana, inte minst med att handla på internet. Men utan Windows-stödet hade betydligt färre ens haft möjlighet att använda en Ipod.

Det var helt enkelt ett bättre beslut att låta Ipod stå på egna ben som en egen produkt genom att ge fler möjlighet att använda den, än att tänka tvärtom – att Ipod skulle göda Mac-försäljningen.

Nu vet vi också att Ipod blev en viktig lärdom för framtiden. Utan Ipod hade det inte blivit någon Iphone, i alla fall inte redan 2007 och inte som den ser ut idag.

Och utan Iphone hade Apple varit en helt annan spelare idag. Det är därmed ganska säkert att om Steve Jobs inte hade tänkt om gällande Windows, skulle företaget Apple inte vara sig likt idag.


18 år med Itunes
Itunes som det ser ut idag. Ta en sista titt, för snart är sagan Itunes (nästan) slut.

Kritiken mot Itunes

Med åren fick Itunes alltså fler och fler uppgifter. I flera år kritiserades också programmet för att vara ”bloated”, att vara alltför överlastat med alla möjliga funktioner.

Kanske inte så oväntad kritik, för Itunes har från sin start 2001 till sitt slut 2019 gått från att vara en enkel musikspelare till, utöver det, också en nätbutik, ett synkroniserings- och back up-verktyg för IOS-prylar samt ett stort digitalt bibliotek av musik, podcaster, video och tv.

Apple har i ett par omgångar försökt förenkla och snygga upp gränssnittet, bland annat med Itunes 11 år 2012, då man mer betonade musik och album i ett uppfräschat utseende. Men riktigt bra blev det aldrig. Annars skulle Apple inte ha valt att dela upp programmet.


Musik
Nya Musik-appen i Mac OS Catalina.

Vad händer nu?

Itunes styckas och ersätts i Mac OS Catalina. Musiken blir kvar, men tv-program och podcaster flyttar till egna program på Mac OS. Podcaster och video får vi alltså på annat håll, medan lokal musik och spellistor blir kvar precis som tidigare i programmet Musik.

Synkronisering av IOS-prylar sker i Finder istället.


Itunes på Windows

Itunes lever kvar – i helvetet

På en plattform kommer Itunes leva vidare – Windows. Pc-användare kan därmed fortsätta använda Itunes för att synkronisera sina IOS-enheter och hantera digitala bibliotek, det har Apple tidigare bekräftat.

Hur länge Itunes lever kvar på Windows återstår dock att se, liksom vad som händer när nya funktioner kommer till Musik- TV- och Podcaster-appen på Mac OS. Kommer dessa funktioner också till Itunes Windows-version?

Oavsett vad som händer kan alltså Windows-användare, för att använda Steve Jobs egna ord, fortsätta avnjuta ett glas isvatten i helvetet.