”Plus” anger att det här är en mindre (men väldigt bra) uppdatering av den tidigare TS3 som saknade många viktiga portar, däribland sd-kortläsaren.

Denna ”skrivbordsdocka” med thunderbolt 3-koppling till vår dator gör många saker precis som konkurrenterna. Även formen liknar konkurrenterna: En liten låda i aluminium kopplas till väggen och till datorn och ger då mängder av portar av den typ som ofta saknas på moderna Macar: Ethernet, usb typ a, sd-kortläsare, med mera.

Men redan vid första anblick syns något som Caldigits variant är allra bäst på – i klassen usb-c- och thunderbolt 3-dockor av skrivbordsmodell är den här klart minst. Den är exempelvis hälften så stor som senaste testade Elgato Thunderbolt 3 Pro Dock.

Test Caldigit TS3 Plus

Att vi dessutom kan använda både stående och liggande gör den ännu lite bättre för trånga skrivbord. Två små gummifötter medföljer också som kan monteras för att den inte ska glida runt på ett halt skrivbord när den används liggande. I stående läge håller en fastmonterad gummiyta dockan på plats.


Många portar, även usb-c

Trots ett kompakt format finns här fler portar än den större modellen från Elgato. Hela 15 stycken, vilket faktiskt också är minst i klassen, trots det lilla formatet.  Sju av 15 portar är usb-portar. Lyckligtvis finns också både en thunderbolt 3-port och två usb-c-portar kvar efter att datorn kopplats till dockan.

Många dockningsstationer verkar annars ignorera att usb-c blir allt vanligare (om än långsamt). Bra, men ännu bättre vore om båda portar var kompatibla med både thunderbolt 3 och usb-c, så du slipper famla i mörkret för att ser vilken port som verkligen var thunderbolt 3-porten.

På flera sätt liknar specifikationerna konkurrenternas alternativ: Vi kan driva upp till en skärm i 5k-upplösning eller två externa 4k-skärmar via thunderbolt 3 respektive displayport.

På tal om att koppla in skärmar hade nog många konsumentanvändare föredragit det lite mer etablerade hdmi istället för displayport. Nu behövs en adapter till displayport eller usb-c-porten användas för att få hdmi.

Unikt är däremot att det finns två usb-c-portar där en av dem också klarar tio gbps. Ofta är dessa begränsade till bara fem gbps. Det finns tyvärr ingen mini sd-kortläsare, men den vanliga sd-kortläsaren är i alla fall specificerad för sd 4.0 uhs II.

Test Caldigit TS3 Plus
Enligt hemsidan följer en thunderbolt 3-kabel inte med vid beställning, men finns i vissa paket. Kolla det noggrant vid ett eventuellt köp.

Alla portar på Caldigit:

  • 2x thunderbolt 3 (varav en reserveras för koppling till datorn, laddar dator upp till 85 watt).
  • 1x displayport 1.2.
  • 5x usb 3.1 typ-a (gen 1, 5 gbps/5V, 1,5A).
  • 2x usb 3.1 typ-c (5V, 1,5A) (1x gen 1, 5 gbps) (1x gen 2, 10 gbps).
  • 1x sd-kortläsare (SD 4.0 UHS-II).
  • 1x digitalt, optiskt ljud (S/PDIF).
  • 1x gigabit ethernet.
  • 1x analog ljud-in (stereo).
  • 1x analog ljud-ut (stereo).
Test Caldigit TS3 Plus - liten dockningsstation för Mac

Liten men sval

Med 15 portar, upp till 5k-upplösning, 85-wattladdning och thunderbolt 3-hastigheter låter det som att det kan bli mycket värme som inte får någonstans att ta vägen i det lilla chassiet. Men i detta test, med en tillkopplad 4k-skärm, flera usb-tillbehör, ethernet och samtidig laddning av en Macbook Pro ser vi inga tecken på att den storknar.

Hela ytterhöljet ser ju ut som en liten kylfläns, så Caldigit verkar ha tänkt igenom värmeutvecklingen här.

Test Caldigit thunderbolt 3 dockningsstation
Tänk om även strömadaptern kunde krympa lika mycket. Istället följer en dammsamlande klump att placera på golvet med – lika stor som själva dockan.

Gör nästan allt rätt

Även om dockan fungerar med alla Macar med thunderbolt 3-portar (samt Windows-maskiner) gynnas särskilt laptop-användare av den här typen av produkt. Vi får fler portar, och dessutom laddning från dockan samt sd-kortläsare, som ju saknas på Apples bärbara datorer numera.

Bara Macbook Pro och Macbook Air av senaste snitt kan dock använda dockan. Lilla Macbook 12 tum har som bekant bara usb-c.

Några småsaker irriterar. En klumpig strömadapter, en kort thunderbolt-sladd till datorn och att vi saknar hdmi-port, men denna kritik gäller i de flesta fall också konkurrenterna.

Prislappen är fortfarande hög på den här typen av produkter, och svår att motivera om du inte köper den till arbetsplatsen (på jobbets räkning), eller använder den varje dag med många tillbehör anslutna – framför allt krävande thunderbolt 3-tillbehör. För många gör dock en mindre, nättare och enklare usb-c-docka med många portar jobbet billigare och nästan lika bra.

Läs mer! Bästa usb-c-dockan till Macbook och Macbook Pro – 14 modeller i stort test