När Apple Watch lanserades år 2015 var den i stort sett bara ett Iphone-tillbehör. Men det har förändrats allt eftersom, med appar som kan installeras direkt på klockan och en egen mobiluppkoppling.

Läs även: Alla nyheter i Apple Watch OS 6

Med Watch OS 6 behöver Apple Watch knappt en Iphone alls. Här är sex sätt på vilka Apple har gjort Apple Watch nästan helt självständig i Watch OS 6.

Apple Watch och Watch OS 6

Installera appar direkt på armen

En av de största irritationerna med Apple Watch har alltid varit dess beroende av Iphone för att ladda ned och installera appar. Inte bara behöver du använda en Iphone för hitta nya appar, du behöver också ha Iphone-motsvarigheten installerad på telefonen. Oavsett om vi tänkt använda den där eller inte. Men det ändras lyckligtvis med Watch OS 6.

Med en alldeles egen App Store ger Apple appar fullt oberoende på Apple Watch. Och inte bara med app-stöd direkt på klockan, utan också ett helt nytt ramverk för användargränssnitt som låter utvecklare ta fram appar enbart för klockan utan att behöva utveckla samma app för Iphone.

Det har potential att ge en helt ny våg av appar för Apple Watch, med större kapacitet och funktionalitet.


Apple Watch och Watch OS 6

En komplett översikt över din hälsa

Hälsa och träning har varit en av de största fördelarna med Apple Watch sedan dag ett, men du har trots allt inte kunnat göra så mycket hälsorelaterat direkt från klockan mer än att hålla koll på parametrar som stående timmar, träningsminuter och rörelseminuter.

Med Watch OS 6 kommer flera nya hälso-appar och -funktioner för att hålla kolla på saker som skadligt höga ljudnivåer och menstruation. Och du kommer inte behöva ta fram Iphone och starta hälso-appen där för att kolla detta.

Apple Watch och Watch OS 6

Med Watch OS 6 kommer live-uppdaterade avläsningar av decibelnivåer, liksom månatliga och årliga aktivitetstrender. Kvinnliga användare kan logga sin menstruationscykel, och användare som försöker bli med barn kan få uppdateringar om när nästa fertila fönster bör inträda. Ingen av dessa funktioner kräver en Iphone.


Miniräknare i Watch OS 6

Apple Watch har en kalkylator

Visst finns många miniräknare från tredje part att ladda ned till Apple Watch, men nu tar Apple äntligen sin egna miniräknare till klockan. Det låter kanske trivialt, men det kan tolkas som ett tydligt tecken på att Apple vill att du nu ska använda klockan i första hand för enklare uppgifter.

Det ska sägas att det inte alls finns något världsomvälvande med denna kalkylator. Appen kan räkna ut dricks på en restaurang och dela hela beloppet på antalet matgäster vid bordet, utöver att fungera som en helt vanlig miniräknare. Men att en så enkel app tog ända till Watch OS 6 innan den dök upp tyder på att Apple nyligen har tänkt om en del hur kring hur Apple Watch kan användas.


Apple Watch och Watch OS 6

Mängder med nya komplikationer

Tillsammans med en rad nya urtavlor har Apple också lagt till flera nya komplikationer, allt för att ge användbar information på bara ett ögonkast och utan att öppna en app eller att vända sig till telefonen.

Den nya oljuds-appen har till exempel en komplikation som visar en live-uppdaterad avläsning av ljudnivån i rummet. Nya komplikationer finns också som visar regn, vindhastighet och mycket mera. Urtavlorna kan äntligen flyttas runt, allt utan att öppna Watch-appen på din Iphone.


Logga in direkt på klockan

Det har nog hänt oss alla. En app ber direkt efter start att du istället ska logga in på det aktuella kontot på din Iphone. Med Watch OS 6 kommer detta vara något från det förflutna, när det nu (eller snart i alla fall) blir möjligt att logga in direkt från handleden.

Det är oklart ännu hur långt Apple kommer dra detta och hur många tjänster och appar som verkligen går att logga in på, men med både en egen App Store på klockan och helt fristående appar bör det inte vara många saker du behöver logga in på med din Iphone längre.


Programvaran uppdaterar sig själv

Om du vill ha en ständigt uppdaterad Apple Watch vet du säkert hur jobbigt det kan vara. I Watch OS 6 däremot, där kommer Apple Watch uppdatera sig själv automatiskt (om du slagit igång funktionen), utan att först ladda ned uppdateringen från din Iphone.

Det kommer både spara tid och irritation. Och bli ännu ett skäl färre att plocka din Iphone.

Översättning och bearbetning: Samuel Nyberg.

Apple Watch Series 4 40mm Aluminium with Sport Band Pris vid test: 4490 kr.

Bästa pris just nu: 3987 kr