Mac Mini har i många år hittat intressanta användningsområden inom många branscher. För att täcka en del nischbehov har flera tillverkare tagit fram olika lösningar för att montera datorn på olika sätt.

Sonnet har till exempel tillverkar rackmonteringschassin, där datorn placeras i en låda med storleken 1U som monteras i standardkabinett som används i serverrum, studior och andra lokaler. Nu har företaget släppt en uppdaterad modell för förra årets Mac Mini, med stöd för thunderbolt 3.

Xmac Mini Server Thunderbolt 3 Edition, som det heter, har plats för själva datorn plus ett fullstort och ett halvlångt pci-expresskort. Det fullstora kan till exempel vara ett videoinspelningskort eller ett kraftfullt ljudkort, medan det lilla kan ge mer lagring med ssd eller något annat som behövs. Båda korten har medföljande thunderbolt 3-adaptrar och paketet innehåller allt som behövs utom själva pcie-korten.

Chassit ger 150 watt ström till dator och kort, men har också en kontakt för att ansluta mer ström för till exempel ett grafikkort. En usb-kontakt på framsidan ger snabb åtkomst till datorn när den sitter monterad.

Användare som behöver en rackmonterad Mac kommer i höst få ett nytt kraftfullt alternativ då nya Mac Pro kommer säljas i en variant med rackmonteringschassi istället för det vanliga.