Apple har lagt till flera sätt på vilket IOS kan spara utrymme på den inbyggda lagringen på Iphone och Ipad. Icloud-biblioteket för bilder gör att du slipper ha alla bilder och videor i full storlek på enheten, då de när som helst kan hämtas från molnet om du vill titta på dem. Det är lätt att hitta stora utrymmestjuvar och till exempel radera appar du inte behöver.

Men systemet kan också automatiskt frigöra utrymme genom att tillfälligt ta bort appar. Avlasta oanvända kallar Apple funktionen, och här går vi igenom hur det fungerar och hur du kan utnyttja (eller stänga av) det.

Avlasta appar automatiskt

Du aktiverar eller stänger av funktionen i Inställningar -> Allmänt -> Iphone-lagringsutrymme, längst upp under Rekommendationer. Här visar systemet också hur mycket utrymme du kan frigöra genom att aktivera den.

På nya enheter är Avlasta oanvända automatiskt aktiverat, vilket kan förvirra användare som undrar varför vissa appar plötsligt har en liten molnikon och ser ut att behöva laddas om från butiken när de försöker använda dem.

Vad som händer när funktionen är aktiv är att systemet på eget bevåg raderar appar från enheten när de inte har använts på länge, utan att några dokument eller inställningar som hör till appen försvinner. När du försöker starta appen hämtas den igen från App Store och du kan fortsätta som tidigare (så länge den inte har tagits bort från butiken av Apple på grund av regelbrott eller liknande).

Avlasta en app manuellt

Avlasta manuellt

Om du föredrar att ha lite mer kontroll över processen kan du stänga av den automatiska funktionen men ändå avlasta enskilda appar när du behöver lite utrymme. I samma inställningspanel kan du skrolla ner och se listan över installerade appar. Tryck på en av dessa så ser du två alternativ: Avlasta och radera.