På WWDC i somras visade Apple upp ett nytt programmeringsgränssnitt (api) för att bygga kameraappar som spelar in video från två kameror samtidigt. Sedan dess har vi inte hört så mycket om saken, men när Apple visade upp Iphone 11 Pro visades också en smygtitt på en uppdatering av Filmic Pro som utnyttjar den nya möjligheten.

Apple talade om det som något nytt för den nya Iphone-modellen, men faktum är att det kommer fungera även på förra årets Iphone-modeller och även senaste generationen Ipad Pro.

Att det här inte har gått tidigare och kräver så ny hårdvara beror enligt Apple på två saker: 1) kamerorna på äldre hårdvara kunde inte vara påslagna samtidigt på grund av begränsningar i strömförsörjningen, och 2) processorerna var inte snabba nog. Apple löste dessa problem redan förra året med Iphone XR och XS med A12 Bionic-processorn, men det har alltså dröjt ett år till innan programmeringsgränssnittet var färdigt.

Appar som utnyttjar flera kameror kan kombinera inmatning från två kameror samtidigt i olika kombinationer beroende på enhet.


Tidigare:
En helt ny typ av kameraappar kommer börja dyka upp på App Store i höst. Det handlar om appar som spelar in video eller visar bilden från två kameror samtidigt på Iphone och Ipad.

Multicam som tekniken kallas innebär att en app kan samla in bild från två av enhetens olika kameror samtidigt, antingen i form av video eller stillbilder, och samtidigt som ljud spelas in. Ett tänkbart användningsområde är till exempel en app som spelar in video som vanligt med en av kamerorna på baksidan samtidigt som den visar personen som filmar i en ruta i ett hörn.

Tekniken kommer bara fungera med Iphone XR, Iphone XS, Iphone XS Max och nya Ipad Pro (och självklart deras efterföljare som släpps i höst). Appar som använder den kommer kunna välja mellan olika upplösningar och bildhastigheter med vissa begränsningar, och alla kombinationer kommer inte fungera på alla enheter, skriver 9 to 5 Mac.