Över en natt blev Apples äldsta Mac uppdaterad. Plötsligt säljs inte längre en sex år gammal Mac Pro för över 30 000 kronor i Apples butiker. Förutom att det borde vara aningen pinsamt att sälja en så gammal dator, visar nya Mac Pro också att Apple har lyssnat på proffsanvändarna.

Läs också! Apple lyssnade på proffsen – här är nya Mac Pro

Apple har med Mac Pro – men också med Mac Mini och Macbook Air – under 2018 riktat ett förnyat fokus mot sin serie Macar, både stationära och bärbara. Från att det tidigare har funnits oförklarliga hål och lastgamla produkter i Apples Mac-serie är alla de gamla datorerna nu uppdaterade.

Med nya Macbook Air från 2018 visade Apple att det visst behövs en enklare, aningen billigare bärbar Mac och en efterträdare till en av de mest populära bärbara datorerna genom tiderna. En Ipad Pro kan bevisligen inte göra alla de gamla Macbook Air-användarna nöjda.

Macbook Air 2018

När en ny Mac Mini lanserades visade Apple att man också tror att det finns utrymme för en lite udda men prisvärd Mac i Apples utbud. Mac Mini är billig (med Apple-mått) och snabb, och löser många av de lite mer udda behoven. Den är exempelvis extra lämplig som hemmaserver, för en utvecklare eller andra professionella användare som inte behöver grafikprestanda i överflöd.

Imac Pro lanserades 2017, som ett kompetent proffsalternativ i väntan på Mac Pro. Och så finns nu återigen ett helt vanligt, pc-likt, stationärt datortorn för krävande proffsanvändare, i form av Mac Pro.

Apples uppsättningar Macar har alltså inom loppet av ett par år (och ett långt vakuum innan dess) gått från eftersatt och ifrågasatt, till mer eller mindre komplett. Nu finns i stort sett en Mac för varje behov och de gamla frågetecknen – Mac Pro, Mac Mini och Macbook Air är alla uppdaterade.

Dessutom har Apple visat att man tänker hålla populära Macbook Pro regelbundet uppdaterad. Denna modell har fått regelbundna uppdateringar, både 2017, 2018 och senast i maj 2019. Det är goda tecken, efter att många oroats över oregelbundna Mac-uppdateringar.

Vi kan däremot fortfarande ha åsikter om priserna. Vill vi köpa en modern Mac – alltså inte gamla Macbook Air som inte uppdaterats nämnvärt sedan 2015 och som fortfarande har en risig, grynig skärm – får vi betala hela 13 000 kronor. Och fortfarande är bara 8 GB arbetsminne och 128 GB ssd-lagring standard.

Apples billigaste moderna Mac är Mac Mini för strax under 10 000 kronor, men då ingår ingen skärm, än mindre ett tangentbord eller mus.

Och vi kan fortfarande ha några funderingar kring hur hållbart tangentbordet i Macbook-datorerna egentligen är, trots flera uppdateringar på denna front. (Rykten går dock om att en ny generation Macbook Pro med ett helt nytt tangentbord redan är runt hörnet).

Med detta sagt är det ändå solklart att Apple har riktat ett mycket större fokus mot Mac de senaste åren, det är klart svårt att argumentera för något annat.

Apple tog oroväckande lång tid på sig – ett tag såg det ut som att man ville ge upp alla Macar utom möjligen Macbook Pro – men de gamla frågetecknen är nu uträtade. Vad vi ser nu är Apples mest hälsosamma uppställning Macar på flera år. Det bådar gott för framtiden.