Apple har presenterat IOS 13 och Mac OS 10.15 Catalina som båda ska släppas i höst. Under sommaren kommer företaget nöta bort buggar, optimera och förbättra systemen genom sina betatester. Den som inte har något emot att ta lite risker och vill smaka på den nya tekniken kan vara med.

Utvecklare eller offentlig beta

Apple släpper sina betaversioner på två sätt: Via Apple Developer Program för registrerade utvecklare, och via Apple Beta Program för allmänheten.

De första betaversionerna av nya system släpps alltid först för utvecklare och så har skett även i år. Developer Preview 1 av IOS 13 och Mac OS Catalina ligger redan uppe för medlemmar i Apple Developer Program. Den offentliga betaversionen brukar dröja ungefär en månad så att Apple kan hamra ut en del av de värsta buggarna innan betydligt fler användare installerar systemen.

Vill du testa redan i dag måste du alltså betala för medlemskap i Apple Developer Program, vilket kostar en tusenlapp om året.

Beta betyder buggar

En del företag släpper betaversioner av sina program eller spel när de i princip är helt färdigutvecklade och vill testa hur de fungerar när väldigt många användare börjar köra dem. Apple släpper sina betaversioner när de fortfarande har hundratals kända buggar.

Räkna alltså aldrig med att allt kommer fungera som det ska eller är så snabbt dom det varit tidigare. Första betaversionen av IOS 12 var nästan lika snabb som sista uppdateringen av IOS 11 och vi och många andra skrev om hur förvånande och ovanligt det var. Mac OS Mojave var som vanligt långsammare än High Sierra i första betan, men blev snabbare och snabbare fram tills den skarpa lanseringen.

Speciellt på Mac, men även på Iphone och Ipad, är det bra att tänka på att program du förlitar dig på kanske inte kommer fungera i det nya systemet. Ett sätt att komma runt det och testa systemet utan att riskera något är att installera betaversionen på en extern ssd (på en hårddisk kommer det gå så långsamt att du förmodligen kommer kasta ut datorn genom fönstret i frustration).

Eftersom det inte går med IOS bör du tänka till både en och två gånger innan du installerar betan på en IOS-enhet och se till att du har en arkiverad lokal backup innan du börjar så att du i värsta fall kan återställa till IOS 12 och ladda backupen.

Installera profilen

Så gör du

Nu för tiden har Apple gjort det väldigt enkelt att installera och testa betaversioner av systemen. Oavsett om du går via utvecklarportalen eller betaportalen gör du på samma sätt.

På IOS loggar du in på Apples webbplats och väljer Install Profile bredvid IOS 13-betan, så dyker betaversionerna upp i Programuppdatering precis som vanliga uppdateringar. Alternativt kan du ladda ner en installationsfil för IOS-enheter i ipsw-format. Den installerar du med Itunes (om du inte har installerat Catalina-betan på Macen då du får använda Finder istället).

Tänk på att IOS för Ipad nu heter Ipad OS och har en egen installationsprofil längre ner på sidan. I övrigt fungerar den precis som på Iphone (och nya Ipod Touch som också kan köra IOS 13).

På Mac klickar du också på Install Profile, men istället för att omedelbart installera profilen hämtar det ett program du måste köra och godkänna med adminlösen för att installera den. Vill du installera på en extern disk eller en annan partition på den inbyggda lagringen kan du välja det i installationsprogrammet. Nya uppdateringar av betan dyker upp i Programuppdatering.

Watch OS 6-betan installerar du från samma sida via en Iphone där du redan har installerat betan av IOS 13.

TV OS 13 är mest komplicerat. Om du väntar tills den offentliga betan har släppts behöver du bara se till att vara inloggad på samma Icloud-konto som du gick med i Apple Beta Program med. Öppna Systemet -> Mjukvaruuppdateringar och aktivera Få offentliga beta-uppdateringar.

Via Apple Developer Program behöver du istället använda Xcode och Apple Configurator på en Mac. Det är ganska invecklat, och Apple har en genomgång i 11 steg här.