Med IOS 13 och Mac OS 10.15 kommer Apples Hitta min-tjänst kunna lokalisera en borttappad eller stulen Iphone, Ipad eller Mac även när enheten är i vila och även om den inte är ansluten till internet. Det låter nästan som magi, men Apple har nu förklarat hur det fungerar för Wired.

Alla Apple-prylar som har uppdaterats till de nya systemen kommer fungera som lågmälda bluetooth-beacons som kan hjälpa till att hitta förlorade enheter.

För att göra systemet anonymt var Apple tvungen att komma på ett sätt för enheter att skicka sin plats till andra enheter i omgivningen, vidare till Apple och till slut till ägaren på ett anonymt sätt. Lösningen innebär att du måste äga minst två Apple-prylar.

Så här fungerar det:

  1. Alla dina enheter synkar en privat (hemlig) krypteringsnyckel mellan sig på ett säkert sätt. Den nyckeln skickas inte till Apple eller någon annan.
     
  2. Enheterna skapar kontinuerligt nya publika nycklar utifrån den privata nyckeln, som används av enheterna i närheten som plockar upp signalen för att kryptera platsinformationen som sedan skickas till Apples Icloud-servrar. Genom att inte återanvända samma nyckel kan utomstående inte spåra dig genom att spara och matcha fingeravtryck av dem.
     
  3. När du aktiverar Hitta min-funktionen på en annan av dina enheter med samma privata nyckel skapas en hash av den roterande publika nyckeln som Apple använder för att hitta den andra enheten i sin enorma databas över krypterad platsdata.
     
  4. Apple skickar den krypterade datan till din andra enhet, som kan låsa upp den med hjälp av den privata nyckeln.

Resultatet är att nya Hitta min blir säkrare och mer anonymt än tidigare, samtidigt som det kan hjälpa användare hitta enheter även när en tjuv har stängt av wifi.