Carplay är – än så länge – det närmaste Apple har kommit bilvärlden och det har snabbt växt i popularitet sedan lanseringen i mars 2014. Enligt Apple har 80 procent av alla nya bilar som säljs i världen tillgång till Apples gränssnitt för bilen. Det är uppgifter från 2020 så andelen kan ha ökat ännu mer sedan dess.

Läs Även: Test: Adaptern som ger dig trådlös Carplay på ett kick

Carplay fungerar som en avancerad spegling av det som redan finns på din mobiltelefon, men med ett eget gränssnitt anpassat för att fungera bättre i bilen. Förra året fick Carplay bland annat nyheter såsom nya bakgrundsbilder och möjlighet för utvecklare att ta fram nya typer av appar (bland annat för parkering och att hitta laddstationer).

Här listar vi nyheterna som kommer till Carplay i år med IOS 15.


Fokus även i bilen

En av de största nyheterna i IOS 15 är att funktionen Stör ej har svällt till att bli en än mer omfattande Iphone-funktion. Stör ej medan du kör har i och med detta döpts om till Fokus.

Som tidigare finns också en funktion för att automatiskt aktivera ett stör ej-läge när du sätter dig i bilen, antingen genom att mobilen kopplar upp sig mot bilens bluetooth eller att Carplay aktiveras.

Nytt i år är att du kan välja att dela din ”fokusstatus” – det vill säga att du sitter i bilen – med dina kontakter som försöker nå dig, utan att skicka med ett automatiskt meddelande. Istället ser dina kontakter en liten textrad direkt i Imessage att du sitter i bilen och inte vill bli störd.

Du kan även välja att inte dela din fokusstatus.


Nya bakgrundsbilder

Av tradition brukar Apple skicka med nya bakgrundsbilder i nya IOS-uppdateringar, och detta verkar nu även gälla Carplay. Förra året fick Carplay bakgrundsbilder för första gången.

Carplay nyheter IOS 15
Foto: 9 to 5 Mac

I år, med IOS 15, kommer ytterligare fyra nya bakgrundsbilder att komplettera de tidigare. Alla har även en mörkare version för att komplettera mörkt läge.


Läs upp meddelanden med Siri

Om du har Airpods kan du redan idag aktivera en funktion för att låta Siri läsa upp inkommande meddelanden. Apple håller sakta men säkert på att rulla ut funktionen till fler enheter och med IOS 15 dyker det även upp till Carplay.

Det betyder att du kan få meddelanden upplästa i bilens högtalare, utan att ens behöva titta på skärmen för att trycka på en inkommande notis.

Med passagerare i bilen är det dock kanske inte alltid passande att få alla inkommande meddelanden upplästa. Därför kommer det också finnas mer granulära inställningar, för att exempelvis inte läsa upp inkommande meddelanden från vissa konversationer, samt en global kontroll för tysta upplästa inkommande meddelanden.


Carplay IOS 15
Foto: Apple

Bättre kartor även i bilen

Med IOS 15 får Apples egna Google Maps-alternativ Kartor en rejäl uppdatering med betydligt mer detaljerad information.

Även Carplay kommer få ta del av de nya kartorna, men inte samtidigt om Iphone. Apple säger att kartorna kommer till Carplay ”senare i år”.

Ytterligare en brasklapp, ska tilläggas, är att de nya detaljerade kartorna än så länge bara finns för några av världens största städer, såsom London, New York och Los Angeles.


Så uppdaterar du Carplay

Carplay inkluderas automatiskt med telefonen. Så länge du har en bil med Carplay-stöd räcker det med att uppdatera din telefon till IOS 15 för att få ta del av de nya funktionerna.

IOS 15 finns i skrivande stund bara i en betaversion. Den skarpa versionen släpps till hösten, vanligtvis under september månad.