Enligt Apples egna uppgifter har 80 procent av alla nya bilar som säljs i världen tillgång till Carplay. Med tanke på att bilindustrin fortfarande har svårt att utveckla egna system som är lika responsiva och lättanvända som våra smarta telefoner är, lär många bilkunder uppskatta hur pass utbrett Carplay har blivit.

Läs Även: Test: Adaptern som ger dig trådlös Carplay på ett kick

Många Carplay-användare (och användare av Android Auto för den delen) uppskattar nog enkelheten i att kunna använda ett system i bilen som känns bekant från telefonen. Ännu viktigare är att all vår media, all musik, appar, poddar och ljudböcker som finns på telefonen också finns till bilen, bara genom att koppla in en sladd eller att ansluta sig till bilens bluetooth.

Med IOS 14 kommer ytterligare förbättringar till Carplay, som vi går igenom här:

Nyheterna i Carplay
Foto: AppleDe nya funktionerna i Carplay, med bakgrundsbilder som en av de mest uppenbara nyheterna, presenterades på Apples WWDC.

Nya bakgrundsbilder

Carplay kan nu visa mer än bara en svart bakgrund bakom apparna, om du vill det. Från IOS 14 finns en rad nya bakgrundsbilder att pryda bilen i skärmen med. Alla bilder finns dessutom i en ljusare och mörkare version för att matcha ljust och mörkt läge i Carplay.

Bakgrundsbilderna ställs in från appen Inställningar, som kom med Carplay i IOS 13.


Fler typer av appar i bilen

Apple har lagt till tre nya kategorier appar som kan göras tillgängliga för Carplay. Det handlar om parkering, laddning för elbilar och beställning av mat.

Carplay i IOS 14
Foto: Apple

Här finns med andra ord en möjlighet för företag att ta fram nya eller utöka sin befintliga tjänster till att fungera också i bilen. Exempelvis Plugshare, en app för att hitta laddstationer, skulle säkert kunna göra nytta också på bilskärmen. Eller varför inte beställa mat med Foodora direkt från bilskärmen, också med utlämning till samma bil.


Siri blir bättre, även i bilen

Med IOS 14 har Siri fått vissa förbättringar på Ipad och Iphone, och en del av förbättringarna kommer också Carplay till del. Det handlar om tre saker:

Dels kan Siri användas för att skicka ljudmeddelanden. Inspelning kan ske direkt från bilen, och en inspelning av din röst kan skickas till mottagaren. Denna funktion har funnits länge i Imessage, men det här är första gången som Siri kan användas för att skicka ljudmeddelanden, och det fungerar alltså även i bilen.

Dels kan Siri användas för att skicka en ”ETA” – uppskattad ankomsttid – till mottagaren när vi har en navigering i Apple Kartor igång. Mycket praktiskt att kunna göra direkt från bilskärmen.

Nyheterna i Carplay för IOS 14
Foto: Nikias Molina/YoutubeSiri tar mindre plats på skärmen.

Sist men inte minst får även Carplay ta del av det nya utseende för Siri, där röstassistenten inte tar upp hela skärmen när den aktiveras. Istället ser det ut som en liten, färgglad boll längst ned på skärmen.


Fler nyheter

  • Statusrad i botten av skärmen. Särskilt för de bilar som har avlånga skärmar kan statusraden nu flyttas till botten av skärmen, och på så vis spara lite utrymme på bredden.
  • Stöd för kinesiska och japanska tangentbord. Därmed blir det enklare för kinesiska och japanska användare att skriva och söka information i exempelvis Kartor-appen.
  • Fler möjligheter för utvecklare. Apple har lagt till nya verktyg för ljud-, meddelande och röstsamtals-appar i Carplay. Bland annat kan meddelande- och röstsamtalsappar visa en lista över tidigare konversationer och kontakter. Ljudappar kan visa albumomslag även i listor för att lättare känna igen den musik användaren letar efter.

Så uppdaterar du Carplay

Carplay kommer automatiskt med telefonen. Så länge du redan har en bil med Carplay-stöd räcker det att uppdatera din telefon till IOS 14 för att få ta del av ovanstående nyheter.

IOS 14 finns i skrivande stund bara i en betaversion, men den skarpa versionen släpps under hösten.