Det är nästan svårt att greppa, men Carplay är redan fem år gammalt. Det lanserades som ett system för att låta dig styra din Iphone genom bilens egna infotainment-system, men starten var lite tuff. Inte nog med att många viktiga funktioner saknades, det fanns inte heller stöd för tillräckligt många bilmodeller.

Idag finns Carplay överallt. Apple har putsat på systemet, och biltillverkare inser allt mer att ingen vill ha deras hemmasnickrade mjukvara – bilister vill istället använda samma appar för navigering, musik, poddar, meddelanden och samtal som på sina mobiler.

Med IOS 13 gör Apple den första större förändringen i gränssnittet sedan starten. Tillsammans med några användbara nya funktioner och nya Siri-möjligheter kommer stöd för Carplay bara hamna ännu högre upp på kravlistan när Iphone-ägare köper bil.

Läs också! Skaffa Carplay utan att byta bil – 5 intressanta modeller


Nya Dashboard

Den för ögat mest uppenbara förändringen i Carplay är den nya instrumentpanelen med två olika paneler. Nu kan du få väganvisningar på den vänstra delen av skärmen, medan den högra delen får kontroller för ljud samt Siri-förslag (exempelvis nästa sväng under navigeringen, en uppskattning om när du är framme vid målet eller information från appar som kan tänkas vara användbara under färden).

Carplay IOS 13

Enbart denna förändring gör Carplay rejält mycket mer användbar. De mest använda apparna och funktionerna visas direkt på skärmen – inget mer hoppande fram och tillbaka mellan Spotify, podcast-appen, Meddelanden, och så vidare. Mindre petande på skärmen, mer uppmärksamhet till körningen.


Siri förbättras

Siri är verkligen det bästa sättet att styra hela Carplay-gränssnittet. Händerna stannar kvar på ratten och ögonen på vägen. Men Siris begränsningar kan vara en irritationskälla som gör att du ändå sträcker dig efter skärmen. Med IOS 13 går Apple långt för att släta till hela Siri-upplevelsen.

När du talar med Siri kommer den visuella indikatorn upp på nedre delen av skärmen istället för att, som tidigare, ta upp hela skärmen. (Tänk om Siri på Iphone fungerade likadant!).

Carplay IOS 13

Nya ramverk för Siri i IOS 13 låter nu utvecklare av kart-, musik-, podd- och ljudboksappar fungera tillsammans med Siri. Röstassistenten kan (i teorin i alla fall) användas för att köa en spellista i Spotify, starta en ljudbok i Audible eller få navigeringsanvisningar i Waze.

Alla dessa appar måste först uppdateras av nämnda utvecklare för att kunna använda de nya funktionerna, men det betyder i alla fall att möjligheten att styra sina appar i bilen med Siri inte bara är låst till Apples egna appar.


Musik får en facelift

Carplay-gränssnittet för Apple Music har fått ett komplett nytt utseende. Det blir lättare att hitta nya spellistor och album att lyssna på, och albumomslag och rekommendationer lyfts fram mycket tydligare än tidigare.

Nyheter Carplay IOS 13

Även på den nya Nu spelas-skärmen är albumomslagen betydligt mer framträdande. Även om du bara använder bluetooth för att strömma musik från din Iphone direkt till bilstereon, utan Carplay, kan du komma att få se albumomslag på ställen det inte fanns tidigare.

Audio/Video Remote Control Profile (avrcp) version 1.6 stöds nu i IOS 13, vilket skickar över mer metadata och information till den parkopplade enheten, däribland albumomslag. Det kräver dock att din bilstereo också stödjer det uppdaterade avrcp.


Mycket bättre Kartor

Inte för att det egentligen är en Carplay-specifik funktion, men Kartor får en rejäl uppdatering i IOS 13. De nya, uppdaterade, mer detaljerade och korrekta kartorna kommer såklart göra stor skillnad även i bilen. De nya kartorna rullas ut i USA under året, men när de kommer till oss i Sverige återstår ännu att se.

Läs mer! Alla förändringar som kommer till Apple Kartor i IOS 13

Carplay IOS 13

Carplay-gränssnittet för Apples Kartor har förbättrats med snabbare tillgång till platser längs med vägen (som bränsle, mat eller parkering), möjligheten att dela en sin ankomsttid med favoritkontakter med bara några klick, och mer detaljer i komplexa vägkorsningar.

Siri har också lärt sig att prata lite mer naturligt. Istället för att säga, ”om 100 meter, sväng vänster”, kan assistenten säga ”sväng vänster vid trafikljuset”.


Ljust läge

Carplay har ända sedan starten haft ett sorts Dark Mode som standard, men IOS 13 finns ett nytt ljust läge. Den vita bakgrunden kan göra text och egentligen hela gränssnittet lättare att läsa i starkt ljus.

Det finns dock bara två inställningar här: Automatiskt byte vid gryning och skymning, eller att alltid använda mörkt läge. Ljust läge efter mörkrets inbrott anses nog vara för distraherande.


Carplay IOS 13

Din kalender i bilen

Behöver du köranvisningar till din nästa kalenderhändelse, eller ringa in till ett möte medan du sitter fast i trafiken? Ett omgjort kalendergränssnitt gör sådana saker enklare än tidigare. Carplay kunde visserligen komma åt din Iphones kalenderinformation, men det fanns inget gränssnitt till Carplay för att visa kalendern rakt upp och ned på bilens skärm.
 


Frigör dig från din Iphone

Hojta om det här låter bekant: Du kör bil med din telefon kopplad till bilen, med Carplay igång på bilens skärm. Din medpassagerare tar upp din telefon för att hitta bra musik att lyssna på, men skärmen visar bara en Carplay-logga. Passageraren går tillbaka till hem-skärmen för att leta rätt på musik-appen, och den information du hade på Carplay-skärmen är borta.

Om telefonen är i Carplay-läge är det precis allt den kan göra, inget annat. Lämna Carplay på telefonen, eller gå in på en annan app, så kommer den nya appen dyka upp på Carplay-skärmen istället. Som tur är finns äntligen en lösning för detta med IOS 13.

Nu kan du (eller hellre din medpassagerare) använda telefonen, utan att störa Carplay-gränssnittet. En passagerare kan plocka upp telefonen för att välja en ny låt, skriva in en ny adress, söka något på nätet, eller göra precis vad som helst. Vad som visas på Iphone-skärmen stör inte vad som sker på bilens skärm.

Översättning och bearbetning: Samuel Nyberg