1. Apple tar användarens parti

Integritet säljer numera, och Apple vet om det. Företaget har på senare tid allt hårdare lanserat respekten för användarens privatliv och rätten till anonymitet som ett försäljningsargument för sina produkter.

Men en ny inloggningsfunktion med integritet i fokus (”Sign in with Apple”) och randomiserade mejladresser (så vi slipper skräp och vinner anonymitet på nätet) får det att se ut som att Apple faktiskt menar något med sitt integritetsivrande.

Sign in with Apple

Slägga efter slägga kastades mot Apples konkurrenter från WWDC-scenen. Allt från en Tim Cook som närmast spydigt och förlöjligande hånade Androids väldigt icke-uppdaterade användare (bara tio procent kör senaste versionen av systemet), till att Apple helt utan skam i kroppen presenterade Googles och Facebooks inloggningsalternativ på webben som integritetshatande datamonster.

Tonläget är uppskruvat – och spännande – i integritetsdebatten, nu när vi alla verkar ha insett att vi inte längre vill ge bort all information om oss själva bara för att göda jättarna. Dessutom mot en väldigt ojämlik, oklar ersättning.

Apple ser naturligtvis sin chans att motivera generellt högre priser på sina produkter – ”hos oss får du behålla din data” – men några av de nyheter Apple presenterade är verkligt användarvänliga, helt i enlighet med Apples historia av att ta användarens parti gentemot programmeraren, gentemot ogenomtänkt design, gentemot oberäkneliga aktörer, vad det nu må vara. Det kan vi inte annat än applådera.


2. Appar får nytt liv på Apple Watch

Med nya verktyg för att göra det enklare att utveckla på Apple Watch, helt självständiga appar på klockan, och en egen App Store som ändå verkar användbart på den lilla skärmen, kan vi inte annat än hoppas på att det här är en nytändning för appar på klockan.

Utvecklare och företag har flytt Apple Watch i flera år efter ett initialt intresse och önskan om att det här skulle bli ”nästa Iphone”. Så blev det inte, men Apple Watch är en produkt som får märkbara förbättringar, långsamt men steg för steg, varje år. Kanske kan Watch OS 6 innebära ett återuppväckt intresse för appar i klockan.


3. Mac Pro-nostalgi

Det förvånar, men Mac Pro är faktiskt rätt nostalgisk. Efter en spännande men, skulle det visa sig, helt feldesignad Mac Pro från 2013, verkar det som att Apple ger sina proffsanvändare precis vad de har bett om i flera år.

Mac Pro
Foto: Neil Bennett / IDG

Inte när det kommer till prislappen kanske, men när det kommer till formen. Vinkningarna till den förra generationen Mac Pro är så många – handtagen på toppen och rivjärnsmönstret på fronten – att nya Mac Pro riskerar att framstå som en ironisk kopia. Men Apple menar allvar, om än på ett överraskande nostalgiskt vis.

Apple är sällan nostalgiskt, men den här gången tog man chansen att göra ett supersnabbt, modernt, men ändå traditionellt datortorn. Och förmodligen var det helt rätt val.


4. Mörkt läge

Äntligen. Det finns på Mac, det finns på TV OS, och hela gränssnittet i Watch OS är mörkt. För en gångs skull låg IOS efter sina syskon, men nu kommer Mörkt läge äntligen också till Iphone och Ipad.

Är det bra? Vi får se. Men nu slipper vi i alla fall böna och be om det i varje, årliga IOS-önskelista.


5. Ipad OS – dator på riktigt

Det är för sent för att vi inte redan ska ha efterfrågat funktionerna, och för sent för att vi inte ska utbrista ”varför dröjde det så länge?”

Men nu är i alla fall det mycket efterfrågade stödet för externa hårddiskar, sd-kort, usb-minnen och bildimporter till Lightroom här. En tillkopplad hårddisk dyker upp i appen som kallas Filer – fullt logiskt.

Och med Ipad OS kan Ipad äntligen få det efterlängtade fokus och uppmärksamheten plattformen behöver för att vi ska ta den på större allvar. Det är fortfarande oklart hur stor skillnad ett namnbyte verkligen kommer göra, men det betyder åtminstone att Apple är lyhört mot Ipad-användares åsikter och kritik.