Apples nya proffsskärm heter Pro Display XDR och är ett riktigt monster. Skärmen följer samma designspråk som Mac Pro med ren aluminium och stora hål utmed hela baksidan för att radiera värmen från den avancerade panelen.

Panelen är Apples mest avancerade hittills och har en upplösning på 6016x3384 pixlar, vilket Apple kallar 6k. Den har stöd för p3-färgrymden med 10-bitarsfärger och är bakbelyst med ett helt nytt led-system där varje enskild diod har kalibrerats och konstant moduleras med speciella algoritmer för att åstadkomma exakta färger och maximal kontrast.

Tack vare det nya kylningssystemet kan skärmen hålla 1 000 nits ljusstyrka konstant, och en maximal ljusstyrka på 1 600 nits bidrar till det extremt höga kontrastförhållandet 1 000 000:1.

Pro Display XDR

Skärmen kommer utan stativ men Apple har utvecklat ett nytt stativ med en speciell upphängning som ska göra det enkelt att välja vinkel och höjd utan att påverka stabiliteten. Du kan också välja att köpa ett vesa-fäste istället för upphängning på existerande armar och stativ.

Pro Display XDR släpps samtidigt som Mac Pro och kostar cirka 50 000 kronor. Plus 10 000 kronor för stativet eller 2 000 för vesa-fästet.