I december lanserades Apples nya 32-tumsskärm Pro Display XDR med 6k-upplösning, hdr och extrem kontrast.

Nu har PCMag gjort ett utförligt test av den nya skärmen och jämfört den med andra populära skärmar som Acer Predator X35, Asus Rog Strix XG438Q, Dell U3219Q 4K och Razer Raptor 27.

Eftersom Pro Display XDR är en proffsskärm ligger fokus i testet på aspekter som färgomfång och ljusstyrka. I korthet kan konstateras att skärmen placerar sig i toppskiktet i samtliga kategorier, till exempel uppmäts en ljusstyrka på 1 561 nits i HDR-läge vilket är imponerande.

Slutsatsen är att Apples skärm håller vad den lovar, även om den är i dyraste laget. För proffsanvändare som vill ha en pålitlig referensskärm är det emellertid väl investerade pengar.

Innan du slår till och köper ett exemplar bör du känna till att följande datorer stöds officiellt:

  • Mac Pro (2019)
  • Macbook Pro på 15 tum (2018 eller senare)
  • Macbook Pro på 16 tum (2019)
  • Imac (2019)
  • Imac Pro (2017)

Vad gäller Imac Pro från 2017 kan det påpekas att du får nöja dig med 5k (5120x2880 pixlar) i stället för 6k (6016 x 3384 pixlar). Med andra ord matchas upplösningen i den inbyggda skärmen.

Vill du använda Pro Display XDR med andra datorer än de ovannämnda rekommenderas det externa grafikkortet Blackmagic eGPU eller Blackmagic eGPU Pro, något som förutsätter att du har Thunderbolt 3 i din dator.

I sammanhanget kan nämnas att det faktiskt även går att använda Pro Display XDR med Ipad Pro, något som uppmärksammas av 9to5Mac. Vilken upplösning det är tal om i det här fallet får vi emellertid inte veta.

Det förekommer dessutom rapporter om att bildskärmen faktiskt kan kopplas in i vissa Mac-datorer som saknar stöd för Thunderbolt 3, men då krävs det usb-c. Det innebär att det går att använda skärmen med exempelvis 2015 års modell av Macbook.

Pro Display XDR

Den svenska prislappen ligger på 59 995 kronor för modellen med standardglas och 71 995 kronor för modellen med nanostrukturglas. Då bör det nämnas att stativet Pro Stand säljs separat och att det kostar 12 495 kronor extra. Även VESA-monteringsadapter säljs separat och den kostar 2 495 kronor.

Vill du ha en komplett uppsättning av Pro Display XDR kostar det alltså 86 985 kronor sammanlagt och då har vi inte räknat med tilläggsförsäkringen Apple Care Plus som kostar 4 995 kronor att teckna.

Det som följer med på köpet är en strömkabel, en Thunderbolt 3-kabel och en rengöringsduk. Sen kan vi antagligen räkna med att Apple bjuder på en del förpackningsmaterial också.

Tidigare (2019-06-03):

Apples nya proffsskärm heter Pro Display XDR och är ett riktigt monster. Skärmen följer samma designspråk som Mac Pro med ren aluminium och stora hål utmed hela baksidan för att radiera värmen från den avancerade panelen.

Panelen är Apples mest avancerade hittills och har en upplösning på 6016x3384 pixlar, vilket Apple kallar 6k. Den har stöd för p3-färgrymden med 10-bitarsfärger och är bakbelyst med ett helt nytt led-system där varje enskild diod har kalibrerats och konstant moduleras med speciella algoritmer för att åstadkomma exakta färger och maximal kontrast.

Tack vare det nya kylningssystemet kan skärmen hålla 1 000 nits ljusstyrka konstant, och en maximal ljusstyrka på 1 600 nits bidrar till det extremt höga kontrastförhållandet 1 000 000:1.

Skärmen kommer utan stativ men Apple har utvecklat ett nytt stativ med en speciell upphängning som ska göra det enkelt att välja vinkel och höjd utan att påverka stabiliteten. Du kan också välja att köpa ett vesa-fäste istället för upphängning på existerande armar och stativ.