Ipad har växt ifrån IOS, och får nu en helt egen variant av operativsystemet. Det är bättre anpassat för den större skärmen, och det finns flera stora och små funktioner här som gör att Ipad OS på Ipad blir lite mer ”datorlikt”.

Här är några av de skillnader mot IOS som gör mest för Ipad OS ska bli lite mer professionellt.

Missa inte! Här är systemkraven för Apples nya operativsystem

Äntligen stöd för extern lagring

Usb-c-porten når en större potential med Ipad OS 13. När det nu äntligen finns stöd för att koppla in externa hårddiskar och usb-minnen över usb-c, och vi frågar oss än en gång varför inte detta kommit tidigare.


Filer Ipad OS

Filer-app

Filer-appen har fått förbättringar också i IOS, men särskilt på den större Ipad-skärmen ryms fler funktioner. Det har Apple tagit fasta på i Ipad OS. Filer-appen har här, förutom att hantera extern lagring via usb-c-porten och att exempelvis kunna arbeta med zip-arkiv, en ny kolumnvy längst till höger.

Här får vi en högupplöst förhandsvisning av dokumentet, en del metadata och möjlighet att direkt från denna vy göra anteckningar i dokumentet eller att skapa en pdf. Kort sagt ett bättre utnyttjande av den större Ipad-skärmen.


Så skiljer sig Ipad OS från IOS

Widgets och en bättre nyttjad hemskärm

Med en större skärm kommer återigen nya möjligheter, som en bättre hemskärm. Istället för att vara helt låst vid raderna av appar, som särskilt på den stora Ipad Pro 12,9 tum ser nästan löjligt utspridda ut, är apparna nu tätare placerade.

Dessutom kan vi fästa Widgets-vyn direkt till vänster på skärmen, för en ännu lite mer innehållsrik skärm.


Så skiljer sig Ipad OS från IOS

Bättre multitasking

Med Ipad OS kommer också bättre multitasking. Bland annat möjligheten att placera samma app sida vid sida i split view, och möjligheten att bläddra genom appar som vi kan placera i slide over-läget.


Bättre Safari för en större skärm

Safari prioriterar numera desktop-versioner av webbsidor istället för en mobil version. Dessutom optimeras sidorna för pek-input, så även sidor som Google Docs, Wordpress och Squarespace ska fungera bättre direkt i webbläsaren.

Nedladdningshanteraren är också en välkommen funktion som gör det betydligt lättare att hålla koll på nedladdade filer.


Stöd för mus

Det här är en av de kanske största nyheterna – plötsligt kan vi alltså använda en Magic Trackpad, en usb- eller en bluetooth-mus på Ipad. Apple lanserar inte det här som ett sätt att ersätta pekskärmen med en datormus, men det är i alla fall möjligt för den som vill.


Ipad OS och IOS

Nytt tangentbord och fler kortkommandon

Ipad har med Ipad OS 13 fått stöd för inte mindre än 30 nya kortkommandon. Dessutom finns nu ett mindre, flytande tangentbord som kan placeras lite varstans.

Ipad OS har också nya sätt att kopiera och klistra in, med nya filer. Detta genom att nypa eller sprida ut flera fingrar, något som skulle vara lite bökigt att göra på den mindre skärmen.


Side car – Ipad som skärm

Det här kan göra Ipad till ett seriöst arbetsverktyg också för den som oftast föredrar att jobba på sin Mac. Med Side car kan vi trådlöst eller trådbundet utöka Macens skärmyta genom att använda Ipad. Även Apple Pencil fungerar som input på Ipaden (som för övrigt har fått en mer än halverad fördröjning, nio millisekunder).

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning