Efter att det varit oerhört tyst om batteriskal för Iphone X, finns nu åtminstone två rimliga alternativ till Iphone XS och till Iphone XR. Ett från Apple, och det här från Mophie.

Det var som att alla tillverkare, även Apple, väntade på att se om det alls fanns ett behov av batteriskal till Iphone när Iphone X kom med sin nya design år 2017. Ja, verkar svaret ha varit för nu står vi här igen med ett nytt batteriskal.

Juice Pack Access heter alltså Mophies senaste batteriskal. Här testat i storleken som passar Iphone XS Max, men det finns också till övriga Iphone-modeller från 2018. Iphone XS-varianten passar även Iphone X från 2017.

Batteriskal för Iphone XS Max test

Tillgång till lightning-porten

Och det är ett delvis annorlunda batteriskal denna gång. Tyvärr inte utan kompromisser. Mophies nya skal löser ett problem: Tidigare modeller täckte över lightning-porten, så ville vi koppla in en lightning-sladd för dataöverföring eller för att lyssna via lightning-hörlurar kunde vi inget göra.

”Access” i namnet anger att årets modell ger tillgång till just lightning-porten, men det introducerar istället andra problem – vilka vi återkommer till. I botten är Iphones undersida med högtalare och lightning-port blottad. Fri tillgång till lightning-porten för att ladda, lyssna eller flytta data. I botten av själva skalet finns även en usb-c-kontakt som kan användas för att ladda skal och telefon.

Test batteriskal Iphone XS Max, Iphone XR, Iphone XS
Juice Pack Access är tillverkad i samma lena, lätt gummerade plastmaterial som finns på många andra Mophie-produkter. Skalet glider enklare ned i byxfickan än Apples silikonskal, men det samlar lätt åt sig fula fingeravtryck.

Telefon och batteriskal är egentligen inte alls kopplade till varandra. När batteriet i Iphone sinar och det är dags för batteriskalet att ta vid, sker laddningen helt trådlöst från batteriskal till Iphone. Laddningen aktiveras genom att hålla in den enda knappen på baksidan ett par sekunder.

En smart lösning på lightning-problemet, kan tyckas. Nu blockerar skalet inte längre lightning-porten, som i stort sett alla tidigare varianter har gjort.

Skal och mobil kan dock laddas som en enda enhet, antingen genom att sätta skal med telefon på en trådlös laddplatta, eller koppla in en sladd i skalets usb-c-port. Oavsett vilket används Mophies så kallade Priority charging, där Iphone laddas upp först, och eventuell kvarvarande effekt ges till skalet. Det räcker alltså med en sladd (så länge det är usb-c) eller en trådlös laddplatta för att ladda både mobil och telefon, och det uppskattar vi.

På plussidan ska också nämnas att skalet är rätt enkelt att plocka bort från telefonen. Toppen av skalet plockas bort och telefonen skjuts enkelt ut från skalet.

Test Mophie Juice Pack Access
Foto: MophieJuice Pack Access kan laddas trådlöst. Iphone laddas sedan upp av batteriskalet, också det trådlöst.

Trådlös laddning är ineffektiv laddning

Men oproblematiskt är det ändå inte. Batteriskalets egna batteri rymmer 2 200 mAh, på pappret ungefär 75 procent av Iphone XS Max batteri.

Men trådlös laddning är ett betydligt mindre effektivt sätt att ladda än vanlig laddning mellan två kontakter. Mängder av energi försvinner i form av värme, så i slutändan räcker 2 200 mAh bara till att fylla den testade Iphone XS Max från 20 till 57 procent – totalt inte ens en halv laddning.

Exakta procenttal kan variera beroende på hur mycket vi använder telefonen (och om telefonen bestämmer sig för att börja ladda ned data, säkerhetskopiera och annat under tiden, då telefonen kan tro att den är inkopplad i väggen och därför öppnar alla kranar), men särskilt mycket extra kräm får vi inte.

Det gör att det inte alls känns värt att släpa runt på en klart tjockare och tyngre telefon för något som inte ens ger en halv laddning. Och som dessutom blir alldeles för varm i fickan när det ska laddas.

Test Mophie Juice Pack Access Iphone XS Max batteriskal
Foto: Mophie

För vem?

Fördelen med ett batteriskal är alltjämt att vi slipper ha med en separat powerbank som vi ska komma ihåg att ladda innan vi åker hemifrån, och en sladd mellan powerbank och mobil som gärna fastnar i saker.

För den som campar, går på långa vandringar, långfärdscyklisten som använder mobilen som gps på styret, eller kanske den som arbetar långa dagar med en flitigt använd telefon som får soppatorsk alldeles för tidigt, kan ett batteriskal vara en bra lösning på att slippa ha med sig två olika prylar.

Men välj då Apples batteriskal istället. Den är lika ful och klumpig, men ger i alla fall mer batterikraft. Apple-skalet löser de flesta problem vi har med Mophies skal. Det kan snabbladdas via sladd, det kan laddas trådlöst, och den har kvar lightning-porten med full funktionalitet.

Om det är något som talar till Mophie Juice Pack Access fördel är det den lägre prislappen. Runt 1 100 kronor istället för 1 600 kronor för Apple-varianten är en viss skillnad. Men ett batteriskal är oavsett inget bra sätt att få många mAh för pengarna. 1 100 kronor kan ge dig mångdubbel kapacitet om du istället väljer en powerbank.

Mophie gör ofta högkvalitativa externa batterier och Iphone-/Ipad-tillbehör, men det spelar inte så stor roll när den här produkten är onödig från början till slut. Köp en powerbank istället. Mophie liksom andra tillverkare har utmärkta sådana.