Alfred är ett av en handfull program för Mac som ger dig snabb och enkel kontroll över många funktioner i datorn från tangentbordet. Konkurrenterna i genren är framför allt Launchbar och Keyboard Maestro.

Nu har utvecklarna släppt en stor uppdatering av programmet till version 4, med många nyheter.

Den första nyheten är att det blir enklare att redigera dina genvägar och kortkommandon. Skriv in ett frågetecken först i programmet och börja skriv namnet på kommandot du vill ändra – istället för att använda kommandot öppnas inställningarna.

Stor lista: 35 grymma gratisprogram till din Mac

Alfred har sedan tidigare en funktion för att skapa automatiserade arbetsflöden genom att dra och släppa olika komponenter, utan att behöva skriva någon kod. Här har Alfred 4 fått flera nya funktioner: Conditional, Split och Random. Conditional är det mest kraftfulla och fungerar i princip som if/then/else i programmeringsspråk – bestäm vilken väg arbetsflödet ska ta utifrån olika villkor.

En annan nyhet är möjligheten att använda textformatering som storlek, typsnitt, färg och länkar i textgenvägar. Du kan till exempel skapa en signatur med aktiva länkar och formaterad text som du enkelt kan klistra in i mejl och dokument.

Andra nyheter är bland annat stöd för mörkt läge i Mojave och val av sortering i resultatlistor.