De flesta Iphone-, Ipad- och Mac-användare har i dag ett Icloud-konto för att praktiskt synka data mellan enheter, dela bilder och videor med andra, säkerhetskopiera och jobba sömlöst mellan olika enheter.

Apple ger dig fem gigabyte gratis utrymme, och många nöjer sig med det. Köper du till extra utrymme är det oftast för att 1) säkerhetskopiera IOS eller 2) kunna använda Icloud-biblioteket med Bilder. De kunder som bara vill ha gott om utrymme för fri lagring på Icloud Drive är betydligt färre. Men oavsett hur mycket utrymme du faktiskt har kan det komma situationer då systemet börjar klaga på att det inte räcker.

Det kan bero på att du har fyllt upp dina fem gratisgigabyte, eller att du fyllt ditt utökade utrymme genom att till exempel ta alldeles för många (nåja) bilder och videor.

Hitta utrymmestjuvarna

Det första du behöver göra är att ta reda på vad exakt som tar så mycket plats. Öppna Inställningar -> [ditt namn, längst upp] -> Icloud -> Hantera lagring på IOS eller Systeminställningar -> Icloud och klicka på Hantera på Mac.

Icloud-lagring

Här får du upp en lista som visar hur mycket utrymme olika appar/funktioner tar upp. En del saker kan du klicka på för att se vad innehållet består av, andra visar bara info om vilken app det är.

Börja med det enkla

Längst upp visas eventuella IOS-backuper du har i molnet, med enhetens namn och storleken på backupen. Välj en av dessa för att se hur mycket utrymme olika delar av backupen tar upp. Här kan du också radera gamla backuper för enheter du inte längre använder eller behöver ha säkerhetskopierade i molnet. (På Macen visas säkerhetskopior i listan som vanligt i storleksordning, inte längst upp.)

Onödig app

I listan kan du också hitta appar du inte längre använder, och kanske rent av har raderat. På bilden här har vi till exempel hittat appen Stache som tar upp 174 megabyte, men vi minns inte ens när vi använde den. I såna situationer kan du snabbt frigöra utrymme genom att radera appens dokument och data. Gå igenom listan och ta bort innehåll för alla appar du är säker på att du inte längre behöver. Varje app kanske ser liten ut men det kan ändå bli en del.

Stäng av synkning du inte behöver

En del appar tar upp mycket utrymme men har inget uppenbart behov av det. Om du till exempel bara har en enhet kan det verkar rejält onödigt att använda Icloud-synkning, vars enda syfte är att se till att allt innehåll finns på flera enheter samtidigt.

Det här gäller till exempel Böcker och Meddelanden. Även om du har flera enheter kanske du inte utnyttjar synkningen i alla fall, och då kan du också stänga av det och radera från Icloud.

På Mac kan du titta på Icloud Drive och se om du använder synkning av mapparna Skrivbord och Dokument. Det är huvudsakligen till för att hålla dessa synkade mellan flera Macar, så har du bara en kanske det inte behövs. Undantaget är om din Mac har väldigt lite inbyggd lagring – då kanske du hellre betalar lite för Icloud och behåller funktionen igång och med Optimera Mac-lagring ikryssat.

Rensa i Bilder

Det här gäller framför allt de användare som betalar för extra lagring och använder Icloud-biblioteket. Om du ändå får slut på utrymme och ser att det beror på att Bilder-biblioteket tar upp för mycket plats kan du frigöra utrymme istället för att betala för ett större abonnemang.

Det enklaste sättet att göra det är att arkivera gamla foton och videor till datorn och sedan radera dem från Bilder. På så vis behöver du inte sitta och gå igenom bild för bild och ta bort de du inte vill ha kvar. Se bara till att du har en säkerhetskopia på arkivet också, till exempel via molnbackup som Backblaze.

Läs mer: Så arkiverar du redigerade foton från Iphone

Mer utrymme

Ge upp

Ett annat alternativ är att ge upp och betala en slant för mer utrymme. Har du bara gratiskonto idag kanske det tar emot, men en tia i månaden är ändå inte speciellt mycket för 50 gigabyte, och 30 spänn för 200 gigabyte kan vara mindre än du lägger på kaffe om dagen.