Bloomberg-journalisten Mark Gurman har intervjuat Phillip Schoemaker, före detta chef för Apples App Store-redaktion, i sin podcast Decrypted.

Phillip Schoemaker hade posten åren 2009–2016 och har nu lättat på tungan om hur processen kring appars godkännande eller refuserande går till, eller åtminstone gick till när han var chef.

I början skulle tre personer undersöka varje app vilket gjorde att det tog mycket tid. Att processen snabbades upp rejält efter några år berodde alltså på att Apple bytte till att bara ha en testare för de flesta appar. Phil Schiller, Apples marknadsdirektör som även har yttersta ansvar för App Store, ville att alla appar skulle kontrolleras av människor och inte av maskiner.

Phillip Shoemaker diskuterade också en del tidiga incidenter med appar, till exempel spelet ”Baby Shaker” och ”I am Rich” – appen som inte gjorde någonting alls men kostade så mycket en app fick kosta. Och han berättade hur hårt han kunde ta det när han var tvungen att stoppa en app.

– Det är du som hindrar en app från att släppas i butiken för att potentiellt ge utvecklaren en inkomst, mat på bordet och skola för barnen. Mitt hjärta brast varje gång jag var tvungen att fatta de besluten.

När vi ändå är inne på App Store: Under onsdagseftermiddagen publicerade Apple en ny sajt där man förklarar mer om de principer som driver godkännandeprocessen för nya appar. Den hittar du här.