Uppdatering (2019-06-18):

Bild-i-bild ser ut att komma till Apple TV

Under måndagskvällen släppte Apple den andra betaversionen av TV OS 13 till registrerade utvecklare. Där upptäckte twittraren Nikolaj Hansen-Turton en hittills okänd nyhet – stöd för bild-i-bild på Apple TV.

pic.twitter.com/3bmJVQgFaD

— Nikolaj Hansen-Turton (@nikolajht) 17 juni 2019

Funktionen påminner mycket om bild-i-bild-funktionen som lanserades till Ipad med IOS 9, men här fungerar den i nuläget bara med TV-appen. Om Apple verkligen kommer lanserade detta till TV OS 13 i höst, och om även utvecklare från tredje part får tillgång till detta, är fortfarande oklart.

En annan nyhet är Wireless audio sync, upptäckt av Steve Moser. Denna funktion skickar en ljudsignal till en annan IOS-enhet för att ge ett bättre synkroniserat ljud med den video som visas på skärmen.


TV OS 13 – här är sex viktiga nyheter för din Apple TV

Det är lätt hänt att TV OS glömt bort bland alla operativsystem som nu uppdateras, men detta operativsystem fick faktiskt en av de mest oväntade och efterlängtade nyheterna i år: stöd för flera användare. Och flera andra såklart, här följer de viktigaste.

Nyheter i TVOS 13

Ny hemskärm

Det första du ser av Apple TV när du startar den förändras en aning med TV OS 13. Hemskärmen får med uppdateringen ett nytt utseende och en ny ”dock”. Dessutom kan appar ge en förhandsvisning av video direkt på skärmen.


Stöd för flera användare

Det här har efterfrågats länge, främst på Ipad, men stöd för fler inlogg kom alltså först till Apple TV. Via ett nytt Kontrollcenter, som påminner en del om Notiscenter på Mac, kan vi växla mellan olika användare på en och samma Apple TV.

Det gör att varje användare i hemmet får personliga rekommendationer för appar och dess innehåll, egna listor i funktionen Nästa och personliga rekommendationer, vilket onekligen är logiskt på en apparat som ofta används av flera familjemedlemmar.


Kontrollcenter med nya knappar

Via det helt nya Kontrollcenter, som sveps in från höger på hemskärmen, kommer också ett par nya kontroller: Vila och ljudkälla.

Idag måste användaren kunna rätt kortkommando för att sätta Apple TV i Vila på en gång (håll ned hem-knappen) eller byta ljudkanal (håll ned play). Med Kontrollcenter blir funktionerna mer lättåtkomliga.


Nyheter i TVOS 13

Nytt Apple Music – och karaoke på Apple TV?

Med TV OS 13 blir Apple Music aningen bättre. Med hjälp av multi-användarstödet får varje familjemedlem sina egna spellistor och musikrekommendationer. Uppspelningen kan styras från det nya kontrollcentret, och helt nytt är även stöd för musiktext som tajmas till låten som spelas upp. Som upplagt för hemmakaraoke alltså.Nyheter i TVOS 13

Nya skärmsläckare

Från rymden med TV OS 12 till under havet med TV OS 13. Den här gången har Apple samarbetat med BBC Natural History Unit och teamet bakom ”Blue Planet” som spelat in klipp från under havet. Allt kan alltså avnjutas i TV OS 13.


Stöd för Apple Arcade och spelkontroller

Nyheter i TVOS 13

Apples kommande speltjänst Arcade har inte släppts ännu, men TV OS 13 är i alla fall redo för den kommande tjänsten. Upp till sex familjemedlemmar kan dela på ett konto för att spela på Apple TV och andra IOS-produkter.

Precis som IOS 13 får även TV OS 13 stöd för att använda fler spelkontroller, nu också Xbox Wireless Controller till Xbox samt Playstation Dualshock 4.

Apple TV 4K 32GB Pris vid test: 1789 kr.

Bästa pris just nu: 1741 kr