Om du öppnar Systeminställningar -> Icloud och klickar på Alternativ till höger om Icloud Drive kan du se ett alternativ längst upp som kanske är ikryssat: Mapparna Skrivbord och Dokument.

Det här är en funktion Apple la till för några år sedan och som gör att allt innehåll i de här två mapparna synkas till Icloud. Om du har fler än en Mac och använder funktionen på alla maskiner blir innehållet därmed samma på alla och du har alltid tillgång till dina filer.

Även om det här kan vara väldigt praktiskt kan det också leda till förvirring, speciellt om du stänger av funktionen. Betalar du inte för extra lagringsutrymme på Icloud kan du till exempel tvingas stänga av den för att allt inte längre får plats. Men när du stänger av den ser det först ut som att alla filer i mapparna har försvunnit.

Dokument och Skrivbord på Icloud

Det har de inte, men de har flyttat på sig.

Öppna Finder och gå till Icloud Drive-mappen. Här ligger mapparna Dokument och Skrivbord med alla filer du hade där. Öppna ett till Finder-fönster och gå till din hemmapp. Där ligger också två mappar med samma namn men utan några filer. För att få tillbaka alla filerna från molnet kan du helt enkelt markera alla filer i Dokument i Icloud Drive och dra dem till Dokument i hemmappen, och sedan samma sak med Skrivbord.

Om du har fler än en Mac kan det finnas fler än ett par mappar, där alla utom den du först aktiverade lägger till datorns namn efter mappnamnet, till exempel ”Skrivbord-Anders-Macbook”. Då behöver du kolla vilken av mapparna som är rätt innan du kopierar innehållet tillbaka till datorn.