Mycket fokus ligger på Airpods och de inte mindre än två påstådda uppdateringar som är på väg inom något års tid, men det finns ännu en ljudprodukt som Apple påstås släppa: ett par over ear-hörlurar.

De flesta rykten har kommit från relativt pålitliga källor, även om det fortfarande alltså bara rör sig om rykten.

Airpods-teknik, givetvis

Apple kommer alldeles självklart packa dessa trådlösa hörlurar – om och när de kommer – med den teknik som har gjort Airpods så framgångsrika: H1-chipet för stabil koppling och bättre batteritid.

Dessutom lär parkopplingen med vår Iphone skötas på samma sätt, bara genom att hålla hörlurarna nära vår Iphone, och väl parkopplad kan alla enheter ansluta snabbt över Icloud.

Laddning lär dock ske med en vanlig sladd och lightning-kontakt, möjligen med någon form av ställning med trådlös laddning.


Snabbladdande och brusreducerande

Enligt ryktena ska over ear-hörlurarna vara brusreducerande, som ju blivit mycket populärt på senare år. Faktum är dock att Apple redan gör ett par brusreducerande hörlurar i form av Beats Studio 3 Wireless (se stora bilden), genom dotterbolaget Beats.

Det är troligt att mycket teknologi härifrån också letar sig till Apples over ear-hörlurar, så som lång batteritid på hela 40 timmar och snabbladdning som på tio minuter som ska ge tre timmars lyssning.

Kanske blir det tal om den brusreducering som hos Beats kallas Pure Anc, och bland annat kan anpassa sin brusreducering beroende på hur lurarna sitter över öronen och om vi befinner oss på ett kafé, flygplan eller någon helt annanstans.


Problem och osäkerhet kring design

De första uppgifterna talade om en lansering tidigast i slutet på 2018. Nu är vi redan långt inne på år 2019, och ryktessvängen är ovanligt tyst. Det finns fortfarande en möjlighet att Apple helt skrotar planerna, men nya uppgifter i början på 2019 gav i alla fall nytt liv åt ryktessvängen.

I januari 2019 ansökte Apple om ett patent för en justerbar bygel, något som inte kan handla om Airpods på grund av en helt annan design.

Den mest försiktiga tolkningen av detta är att Apple åtminstone samlar på sig patent att ha inför en eventuell lansering – någon gång – eller bara för att ha på lager. Men kanske betyder det också mer än så, att Apple faktiskt håller på att ta fram ett par hörlurar som är tänkta att lanseras.


Nya bud: Lansering hösten 2019

I januari rapporterade också Bloombergs Mark Gurman att lanseringen skjutits upp på grund av tekniska problem. Istället kan hörlurarna släppas under andra halvan av 2019. Enligt samma uppgifter är det också tal om ett par hörlurar som ska Apple-märkas, inte säljas under Beats-flagg.

Möjligen är det den brusreducerande tekniken som strular. Apple ryktas släppa även Airpods med denna teknik någon gång 2019 eller 2020, och kanske väntar man in en felfri teknik för att lansera båda hörlurarna vid samma tid.

Apple brukar sällan ge sig in i produktkategorier där man inte tror att man kan bidra med något helt nytt och värdefullt. Brusreduerande over ear-hörlurar finns det dock gott om, så frågan är vad Apple skulle kunna tillföra i nyhetsväg.

Möjligen smartare parkoppling à la Airpods, eller något helt annat som tar tid att bli klart med – kanske en smartare, automatiserad brusreducering som i Beats-hörlurarna.


Apple over-ear
Foto: Curved.deSe hörlurarna ut såhär? Tyska Curved har tagit fram en konceptbild på hörlurarna, med samma material som i Homepod och en ställning som också laddar trådlöst.

Namn

Något med ”pod” i namnet känns solklart för Apples nya hörlurar. Allt ljudrelaterat från Apple heter något med pod – Homepod och Airpods, så på den vägen lär Apple fortsätta. Vår brittiska systersajt MacWorld har föreslagit något av följande, som inte låter helt orimligt:

  • Studiopods
  • Audiopods
  • Soundpods

Pris

Prisnivån lär bli hög. Apple säljer inte budgetprodukter, och man ryktas satsa på både hög ljudkvalitet och högt teknikinnehåll. Åtminstone 4 000 kronor i grundpris är inte svårt att tänka sig, inte heller mer än så.
 

Beats by Dr. Dre Studio 3 Wireless Pris vid test: 2499 kr.

Bästa pris just nu: 1495 kr